Környezetvédelem

A körforgásos gazdaságra történő átálláshoz nyert támogatást az Alteo csoport leányvállalata

Az FE-Group Invest Zrt., az Alteo leányvállalata 300 millió forintos támogatást nyert el, amelyet a 2024 januártól bevezetett visszaváltási rendszerből származó termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok körforgásos gazdálkodásra történő átállásának technológiai támogatására - közölte csütörtökön az MTI-vel a vállalat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint az Energiastratégia Intézet Nonprofit Kft. pályázatán elnyert vissza nem térítendő támogatást egy új hulladékfeldolgozó üzem létrehozására és az ahhoz tartozó speciális gépsor beszerzésére, valamint telepítésére fordítja az FE-Group Invest Zrt. A 300 millió forintos összeg a teljes projekt nagyjából 70 százalékát fedezi, a fennmaradó részben önerőből valósul meg a beruházás. A támogatás segítségével egy éves szinten 15 210 tonna bemenő mennyiséget kezelni képes komplex technológiai gépsort telepítenek majd. Ez a januártól bevezetett visszaváltási rendszerből (Deposit Refund System, DRS) származó termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékokat tudja majd feldolgozni. Kiemelték: az eszköz teljes kapacitással 11 400 tonna PET bálát és 3050 tonna alumíniumbálát képes előállítani éves szinten a telephelyre vegyesen érkező évi 15 210 tonnányi hulladékból. Valamint további 760 tonna ónozott fémet és vasfémet is leválasztanak a feldolgozás során.

A hazai tulajdonban lévő Alteo üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló energiahordozókon és a földgázon alapuló energia termelésére és kereskedelmére, valamint egyedi vállalati igényekre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az FE-Group Invest Zrt. adózott eredménye 2021-ben 86,5 millió forint volt, 2022-ben 477,9 millió forint veszteséget könyvelt el. A közleményben kiemelték: az Alteo folyamatosan aktív a tőkepiacon, a nyilvános részvénykibocsátását követően is hajtott végre zártkörű részvény és kötvénykibocsátásokat intézményi befektetők körében, az így bevont források aggregált értéke megközelítette a 20 milliárd forintot. Eközben az árbevétele dinamikusan bővült, 2021-ben 44,2 milliárd volt, 2022-ben pedig meghaladta a 100 milliárd forintot, befektetett eszközállománya pedig a 34 milliárdot.

Korábbi tájékoztatásuk szerint az Alteo csoport 2023 év első kilenc hónapjában 11,3 milliárd forint konszolidált nettó eredményt ért el, ami 1 százalékos éves növekedés. A konszolidált nettó árbevétele 22 százalékkal, 76,85 milliárd forintra nőtt. A jelentés szerint ez elsősorban a megnövekedett energiapiaci árkörnyezetben fixált villamosenergia- és távhőárak következménye, de hozzájárult az FE-Group Invest Zrt. konszolidációja is. Az Alteo Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír árfolyama az elmúlt egy évben 3080 forint és 2550 forint között mozgott, szerdán 2840 forinton zárt.