Környezetvédelem

Egyszerűvé vált az otthoni energiatárolás egy új fejlesztéssel

Az új energiatároló rendszert egy olaszországi vállalat dobta piacra, egyik verziója pedig inverterrel együtt érkezik.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Új, 5,4 kWh-os kapacitású, akár 60 kWh-ig is bővíthető otthoni energiatároló rendszert mutatott be egy olaszországi vállalat – számol be a PV Magazine. A 100%-os kisütési mélység és a 450 V névleges töltési-kisütési feszültség tökéletes választássá teszi a Weco új, kifejezetten lakossági alkalmazásokra szánt energiatároló rendszerét. Az 5K0 akkumulátorsorozat két változatban lesz kapható, 5K0 Pro és 5K0 Smart néven. Az 5K0 Pro rendszer inverter nélkül, az 5K0 Smart pedig egy hibrid invertert is tartalmazó „minden egyben” megoldás. „Az egyfázisú modellek áprilistól lesznek kaphatók Olaszországban az új CEI 0-21 tanúsítással, míg a háromfázisú modellek a főbb európai és amerikai piacokra készülnek” – mondta a PV Magazine-nak a vállalat szóvivője. „2024 végére egy 7,6 kWh-s változat is elérhető lesz, amely akár 110 kWh tárolókapacitással is rendelkezhet majd a kis kereskedelmi alkalmazások számára. Ez nagyfeszültségű háromfázisú inverterekkel kombinálható” – tette hozzá.

Az egyes akkumulátoregységek tárolókapacitása 5,12 kWh, teljes mérete 669 mm x 185 mm x 340 mm, súlya pedig 50 kg. A lítium-ionos rendszer katódanyagként LiFePO4-et használ, működési hőmérséklettartománya pedig -20 C-tól 50 C-ig terjed. Az új termék kapacitása 5,12 kWh, és 60 kWh-ig skálázható, a kisütési mélység 100%, a névleges töltési-kisütési feszültség pedig 450 V.

A készülékre tíz év garancia vonatkozik, és állítólag több mint 6000 cikluson keresztül képes működni. IP65-ös védettségi szinttel is büszkélkedhet. Ami az 5K0 Pro rendszert illeti, invertere legfeljebb 6 kW teljesítményű, a PV maximális bemeneti feszültsége pedig 600 V. 2 MPPT-vel rendelkezik, és a gyártó szerint optimalizátorok segítségével akár 150%-kal is túlméretezhető. „Akár négy invertert is lehet párhuzamosan csatlakoztatni, és a Weco Gateway alkalmazással optimalizáltan lehet vezérelni a terheléseket” – nyilatkozta a szóvivő.