Környezetvédelem

Elkészült a valóban ingyen energiát termelő szobabicikli

A HR Bank nevű eszközhöz nagy kapacitású akkumulátor is tartozik.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Aurelijus Jaškulis, a Tukas EV vezérigazgatója a PV Magazine-on írt cikket vállalata törekvéseiről. A cég a közelmúltban olyan szobabiciklit mutatott be, amelyet a felhasználó meghajtva áramot képes előállítani. Szobabicikliket napjainkban széles körben használnak az edzőtermektől az egészségügyi központokon át az otthonokig. Lábuk minden egyes mozdulata mozgási energiát termel, amelyet potenciálisan elektromossággá alakíthatnak, telefonok, laptopok, hűtőszekrények, wi-fi routerek és más otthoni készülékek számára biztosítva áramot. Ennek az energiának a hasznosítása érdekében a Tukas EV megalkotta a HR Bankot, egy olyan edzőberendezést és energiatároló eszközt, amely a pedálozást elektromossággá alakítja. A HR Bankon egy személy 50 W/órától 500 W/h-ig terjedő áramot termelhet egyszerű pedálozással, fittségi szinttől függően. Az összes energiát egy 2 kWh kapacitású akkumulátor tárolja, amely elegendő áramot biztosít ahhoz, hogy megközelítőleg száz étkezésig működtessen egy mikrohullámú sütőt. Mindössze 15 perc edzés elegendő energiát termel egy telefon feltöltéséhez. A pedálozást elektromossággá alakító eszközök már léteznek, de egyik sem rendelkezik ilyen nagy kapacitású akkumulátorral. A tárolóeszköz más típusú zöld energiából, például napelemekből vagy szélenergiából, valamint az elektromos hálózatból vagy az autóból is feltölthető.

„Amikor Tukas a HR Bankot megálmodta, elsősorban az otthoni felhasználóknak szánt eszközként képzelte el. Azt szerettük volna, hogy a családok világszerte hasznosíthassák mozgási energiájukat egy olyan termékben, amelyet el lehet vinni a nyaralóba vagy a vidéki menekülésre, vagy magunkkal vihetünk egy kempingtúrára, hogy alternatív energiatároló megoldásként használhassuk. Emellett célunk volt egy megbízható, fenntartható energiaforrás létrehozása is” – írta Jaškulis.

Bár a HR Bankot elsősorban háztartási használatra hozták létre, az első verzió megjelenése után hamarosan számos vállalkozás érdeklődött, a berendezés így idővel többek között szállodákban vagy wellnessközpontokban is megjelenhet. Jaškulis kiemelte, azt is vizsgálják már, hogy miként lehetne más típusú emberi mozgásokat is hasznosítani.