Megújuló energiaforrások

Eltárolják a napenergiát Zánkán

Innovatív energiatároló-rendszert alakított ki az E.ON Hungária csoport Zánkán, a mobil tárolórendszer segítségével a megújuló erőforrásokkal termelt áram rugalmasan tárolható és az adott igények szerint használható fel - tájékoztatta a vállalat csütörtökön az MTI-t.

A közleményben kiemelték, hogy az európai szinten is egyedülálló beruházás révén olcsóbban és gyorsabban kapcsolhatók majd a hálózatra a megújuló erőforrások, például a napelemes rendszerek. Az E.ON jelezte, hogy szolgáltatási területén csak az elmúlt négy évben több mint 17-szeresére nőtt a hálózatra csatlakoztatott naperőműparkok összteljesítménye, a jövőben pedig további jelentős növekedésre lehet számítani, mert a környezetbarát és takarékos napelemrendszerek az ipari felhasználók és a háztartások körében is egyre népszerűbbek.

A Zánkán létrehozott energiatároló-rendszer segítségével a megújuló erőforrásokból származó energia a fogyasztói igényekkel rugalmasan összehangolható. A naperőművek a legtöbb energiát napközben termelik, az energiatároló segítségével viszont az így termelt energia akkor használható fel, amikor arra igény van – ismertette a vállalat.

A tárolórendszer másik előnye, hogy segítségével akár jelentős megtakarítást lehet elérni a napelemek hálózatra kapcsolásakor, mivel alkalmazása kiválthat egyébként költségigényes munkafolyamatokat is. A Zánkán átadott energiatároló könnyen szállítható, telepíthető és beüzemeltethető, így a tárolóegység később áthelyezhető más helyszínekre is, az igényeknek megfelelően.

A fejlesztés az Európai Unió által finanszírozott, összesen mintegy 1,3 milliárd forint költségvetésű IElectrix program részeként jött létre. Az E.ON cégcsoport, így az E.ON Hungária aktív részvételével megvalósuló program 8 országban, 15 résztvevővel azt a célt tűzte ki, hogy hálózatba illeszthető, mobil energiatároló-egységeket hozzon létre, hogy megtegye az első lépést az energiaközösségek kialakítása felé.

Az egyre terjedő megújuló energiatermeléssel a villamosenergia elosztóhálózatoknak új képességekkel is rendelkezniük kell. Amellett, hogy a hagyományos módon eljuttatják az energiát a felhasználókhoz, a megújuló energiaforrásokkal termelt energiát is fogadniuk kell a területileg szétszórt berendezésekből.
A hálózaton ilyenkor ellenkező irányú energiaáramlás is történhet, mint amire eredetileg tervezték, erre a problémára talált innovatív és költséghatékony megoldást az E.ON Hungária csoport – közölték. A több mint két éve Leveleken telepített, és a most átadott, hússzor nagyobb zánkai energiatároló után az E.ON további helyszínekre is tervezi a mobiltárolók elhelyezését.

 

mti

 

Képünk illusztráció.