Környezetvédelem

A bécsi általános iskolák háromnegyedében üdítő helyett már csapvizet isznak a diákok

Az osztrák főváros több mint tíz évvel ezelőtt indította el „Vizes iskolák” elnevezésű projektjét, amelynek célja, hogy a gyerekeket üdítők és palackozott vizek helyett csapvízre szoktassák. Ma már mintegy 120 ezer bécsi diák kizárólag csapvizet iszik a tanítás alatt – a várostól kapott kulacsból.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Bécsben már 350 általános és középiskola csatlakozott a „Vizes iskolák” elnevezésű kezdeményezéshez, amelyet bő egy évtizede indítottak útnak. A cél, hogy a diákok egészséges folyadékfogyasztási szokásokat tanuljanak meg: vagyis eleget igyanak napközben és cukros üdítők valamint palackozott vizek helyett a sokkal klímabarátabb csapvizet válasszák.

A projekt eredményeként ma már mintegy 120 ezer bécsi diák iszik kizárólag csapvizet a tanítás alatt, és azt is kiszámolták, hogy ezzel mintegy tízmillió PET-palacktól kímélték meg a környezetet a bő tíz év alatt. A résztvevő iskolákban tanévkezdéskor ugyanis minden elsőosztályos ajándékba kap egy tritán – BPA-mentes – kulacsot a vízműtől, amit mindig újratölthet a csapnál. Ezen kívül a gyerekek megtanulják, hogy miért fontos, hogy eleget igyanak a nap során, ráadásul otthon is nagyobb eséllyel választják a csapvizet a cukrozott üdítők helyett.

Az is a csapvíz mellett szól, hogy a bécsi víz nagyon jó minőségű, friss hegyi forrásvíz, ami vezetékeken érkezik a Stájer-Alsó-ausztriai Mészkő-Alpokból az osztrák főváros háztartásaiba. Arról nem is beszélve, hogy ez a legjobban ellenőrzött élelmiszer.