Megújuló energiaforrások

Fizet a NASA annak aki kifejleszti az éjszakai áramtermelést

Hosszabb távon is folytatná a küldetéseket a Holdon a NASA, azonban ehhez valakinek rá kell jönnie, hogyan lehet biztosítani az energiaellátást az akár két hétig is tartó éjszakák során.

A NASA az Artemis-program keretében 2024-ig szeretne visszatérni a Holdra, és a jelenlegi elképzelések szerint egy nőt és egy férfit küldenek majd az első misszió keretében. A két űrhajós több mint 50 év után az első lesz, aki ismét ráléphet a Hold felszínére. A NASA viszont hosszabb távon is szeretne a Holdon maradni a különféle küldetések keretében, a gond csak az, hogy a Holdon az éjszakák akár két hétig tartó sötétséget is jelenthetnek, írta a pcworld.hu. 

A NASA a civileket kéri arra, hogy találják ki, hogyan lehet a sötétben áramot termelni, biztosítani az energiaellátást és a világítást. A Watts on the Moon programhoz várják az ötleteket, az első fázisban magát az ötletet díjazzák is, az első három kiválasztott 100-100 ezer dollárt kap, négy pedig további 50-50 ezer dollárt. A második szakaszban már prototípust kell fejleszteni, ezt a lépést 4,5 millió dollárral segíti a NASA. A harmadik szakaszban pedig már a vállalat segíti a munkálatokat. Aki egyéniben indulna, az kizárólag amerikai állampolgár lehet, de a cégeknek elsősorban Amerikában kívül kellene működniük. Az Artemis-program sikerét egyébként a mostani projekt végkimenetele nem befolyásolja, de ha a problémát nem oldják meg, akkor az keresztülhúzhatja a NASA hosszú távú terveit.