Megújuló energiaforrások

Hazai találmány a villamos energia gáz formában való tárolása

A zöld hidrogén előállításának alapját jelentő elektrolizáló technológiákkal kapcsolatban folyó magyar kutatások máris élenjáró eredményeket hoztak.

Szegedi kutatók és ipari partnereik egy saját fejlesztésű, energiahatékony, kizárólag vizet és szén-dioxidot felhasználó elektrolizáló technológiát dolgoztak ki, amellyel a világon elsőként sikerült átlépniük az 1 amper/négyzetcentiméter áramsűrűségi álomhatárt a szén-monoxid előállítása során. A technológia innovatív megoldást kínál a villamos energia gáz formájában való tárolására. Az előállított szén-monoxid pedig a petrolkémiai értékláncban közvetlenül felhasználható, nagy értékű termékként hasznosítható – mutat rá a szaktárca közleménye.

A projekt Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai Tanszékének docense vezetésével, a ThalesNanoEnergy Zrt. és a W7Energy LLC együttműködésével valósult meg, a magyar kormány és az Európai Unió H2020 keretprogramjának a támogatásával. A kutatócsoport módszerét bemutató, úttörő jelentőségű közös tanulmány az energia- és környezettudomány vezető nemzetközi folyóiratában (Energy & Environmental Science) jelent meg. 

 

MTI