Zöld építészet

Rekordon termelnek a hazai napelemek

Az üzleti napot követő elszámolási adatok alapján a déli csúcsidőszak negyedórájában a hazai áramtermelés 22, az importtal együttvéve, az országos bruttó rendszerterhelés 19,6 százalékát biztosították napenergia-termelők április 16-án.

A 942,8 megawattos (MW) napenergia-termelési csúcs, újabb rekordnak számít a magyarországi villamos energia piacon, a regisztrált adatok szerint, amit 12 óra 15 perc körüli negyedórában állítottak fel a magyarországi fotovoltaikus erőművek. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. szakértői úgy vélik, folyamatos napos idő esetén, jó esély van arra, hogy a déli órákban újabb és újabb rekordok születhetnek. A teljes, április 16-i napi bruttó hazai termeléshez képest, a napenergia részesedése 8,3, a bruttó napi teljes villamosenergia-felhasználáshoz képest 6,7 százalékos volt. Ha csak a világos órákat vesszük figyelembe, vagyis csak a csillagászati naptár szerinti napkelte és napnyugta közötti órákkal számolunk, akkor jóval magasabb ez az arány, a bruttó hazai termeléshez képest 13,4, a bruttó teljes villamosenergia-felhasználáshoz képest pedig 11 százalékos. A nem háztartási méretű, vagyis az 50 kW nagyobb teljesítményű naperőművek együttes kapacitása elérte az 1016 megawattot, ami a magyarországi rendszer teljes bruttó teljestőképességének a 10,77 százaléka, és várhatóan ez az arány tovább növekszik még.

A növekedés egyébként a háztartási napenergia-hasznosításban is jellemző, a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal adatai szerint, ezeknek a kiserőműveknek az összteljesítménye eléri a 460,77 megawattot. A fotovoltaikus termelés tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, nyáron ugyanis, ha túlmelegszenek a panelek, kevesebbet termelnek és alacsonyabb a hatásfokuk. Az elmúlt évben az átlagos kihasználtságuk 16 százalékos volt.