Megújuló energiaforrások

A hazai fejlesztésű napelemes tetőcserép jobb, mint a Tesla cserepe?

Hallott már a magyar fejlesztésű és gyártású napelemes tetőcserépről?

Bár az utóbbi idők sikerei miatt a napelemes tetőcserepekről sokan a Teslára asszociálnak, valójában rengeteg gyártó foglalkozik hasonló termékekkel – többek közt a magyar Terrán is, írta az alternativenergia.hu. A napelemes tetőcserepek megjelenésükkel, ellenállóságukkal és hatékonyságukkal új korszakot hoztak el az otthoni energiatermelésben. Napjainkban már több vállalat is foglalkozik hasonló termékekkel, ilyen cég a közel százéves múltra visszatekintő, hazánkban jól ismert Terrán is, amely Generon néven forgalmazza napelemes cserepét. A cég szerint a Generon sokkal esztétikusabb, mint a hagyományos nagynapelemes rendszerek, ráadásul utólag bármikor bővíthető.

Az itthon gyártott, újrahasznosítható, betoncserép alapú termék 20 év teljesítmény garanciával kapható, és könnyedén cserélhető. A termék előnye, hogy a hazai gyártás miatt az ügyintézés jóval egyszerűbb, mint a legtöbb gyártó esetében. Egy-egy modul 33-szor 42 centiméteres – ebből 29,75-szer 41,5 centiméter maga a napelem modul –, 5,7 kilogrammos és rendkívül ellenálló, az edzett üveglapokon még a jégeső sem fog ki.

A termék 15 watt csúcsteljesítményű, ez azt jelenti, hogy egy kilowatt csúcsteljesítményhez nagyjából 6 négyzetméternyi tetőfelületre van szükség. A számítások alapján egy átlagos magyar háztartás éves energiaigényét optimális tájolás mellett egy 2 kilowatt csúcsteljesítményű rendszer elégítheti ki, ennek kiépítése mindennel együtt nagyjából bruttó 1,97 millió forint – az árat természetesen számos tényező befolyásolhatja, ezért érdemes ajánlatot kérni.

A Terrán szerint a beruházás már közép távon megtérül, a Generon megjelenése pedig szinte teljesen megegyezik a hagyományos tetőcserepekével. A rendszer – egyelőre legalábbis – csak Terrán Zenit és Terrán Rundo, illetve ilyen típusúvá átalakított tetőfedésbe építhető be. A Generonnak már több referenciaépülete is van az országban, de jelenleg is zajlanak projektek a magyar gyártmányú napelemes tetőcseréppel.

Magyarországon a déli tájolású, 35 fokos hajlásszögű tetőkre lehet a leghatékonyabb napelemes rendszereket telepíteni, az ettől való kisebb eltérések ugyanakkor még nem okoznak jelentősebb problémát. A napelemes tetőrendszer kiépítése előtt a szakemberek tudják meghatározni, hogy miként is érdemes átalakítani a tetőt.