Megújuló energiaforrások

A hazai napelemes rendszerek már Paksot fenyegetik!

Az utóbbi években oly mértékben bővült a hazai napelemes rendszerek száma és összteljesítménye, hogy mostanra beépített kapacitások értéke elérte a 2 ezer megawattot ismertette a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) az MTI-vel.

Tíz évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy a napelemek elérik azt a szintet, amire nagyjából a paksi atomerőmű képes. A magyarországi napelemes rendszerek összesített teljesítménye év végére elérte a 2000 megawattot, ami csak egy hajszálnyival marad el hazánk legnagyobb teljesítményű erőművétől. A paksi atomerőmű 4 blokkjának teljesítménye együttesen 2012,8 megawatt, viszont az utóbbi időkben a rendszeres karbantartások és bekövetkező hibák miatt ennek csak töredékével tudott üzemelni.

Így fordulhatott elő, hogy az őszi napfényben gazdag időszakokban, ha csak pár órára is, de a napelemparkok által termelt energiamennyiség meghaladta Paksét. Meg kell említeni ugyanakkor, hogy ezeknek a napelemes rendszereknek a kihasználtsága korántsem érte még el a maximumát, ráadásul az egyes napelemfarmok folyamatosan, egymást követve léptek csak működésbe az év folyamán. Így minden bizonnyal jövőre – a további 2021-ben tervezetten hálózatra kapcsolódó kapacitásokról nem is beszélve – újabb és újabb rekordok fognak születni.

A Mavir ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy ez a két technológia nem versenytársa, sokkal inkább egymás támogatója az energiaellátást tekintve. Ebben pedig abszolút igazuk is van, hisz a napelemes rendszerek éjszaka nem tudnak energiát termelni, míg az atomerőmű igen. Ugyanakkor a napelemparkok biztosítani tudják azt a kieső energiát, amit az egyes reaktorok karbantartása során hiányol a hálózat.

A napelemek összteljesítményét tekintve a nagyobb hányadot, 1361,3 megawattot az ipari méretű, vagyis a legalább 50 kilowattos naperőművek adják. Robbanásszerű elterjedésük 2015-ben vett lendületet, ugyanis ebben az évben több mint a háromszorosára nőtt a teljesítményük 2014-hez képest.

A 2017-es évben a napelemes rendszerek összesített kapacitása meghaladta a 100 megawattot, ami 3 év alatt gyakorlatilag a 20-szorosára nőtt köszönhetően a gombamód szaporodó napelemparkoknak és a háztartási méretű kiserőműveknek (HMKE).

Jelenleg a teljes belföldi erőműpark összes beépített összteljesítményének 13,8 %-át teszik ki a napelemes rendszerek. A HMKE-k száma viszonylag egyenletesebben gyarapodott, és csak 2017-ben az MFB-s hitelkonstrukció hatására gyorsult fel.

Teljesítményük idén szeptemberben már elérte a 640 megawattot. Ez a rendkívüli ütemű növekedés ugyanakkor próbára teszi a villamosenergia-hálózatot, viszont nélkülözhetetlen, hogy a hálózati fejlesztések mellett tovább növekedjen a zöld energiát előállító kisebb-nagyobb napelemes rendszerek száma.