Megújuló energiaforrások

Szenegáli kórháznak adományoz napelemes rendszert a magyar kormány

A Hungary Helps programban a Betegápoló Irgalmasrend napelemrendszert épít ki a szenegáli Thiesben működő Istenes Szent János Kórházban - közölte a rend szerdán az MTI-vel.

A napelemrendszer a kórház teljes áramellátását biztosítani fogja, a munkálatok elkezdőtek és várhatóan 2022-ben fejeződnek be. Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) alapító elnöke Győri-Dani Lajossal, az MMSZ ügyvezető alelnökével és Solymári Dániellel, a segélyszervezet nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjével Szenegálba utazott, hogy egyeztessenek a fejlesztésről. Kozma Imre beszámolója szerint az irgalmasrendi Istenes Szent János Kórház Szenegál egyik legismertebb és leglátogatottabb egészségügyi szolgáltatója. A kétszáz ággyal és különböző szakorvosi, szakcsoporti rendelőkkel működő központ nehéz körülmények között működik. A rendelők, szakorvosi helyiségek, műtők, az épület energetikai rendszere korszerűtlen, “nehezen bírja a szüntelen ellátási kihívásokat”.

Az egyhetes út során az MMSZ szakemberei egyeztettek a kórház vezetőivel, felméréseket és energetikai méréseket végeztek. Elemezték az intézmény ellátási rendszerét, figyelembe véve a logisztikai és orvosi személyzet visszajelzéseit. Az MMSZ alapító elnöke hozzátette: a szeretetszolgálat tizenöt éve dolgozik aktívan az afrikai kontinens szubszaharai térségében, elsősorban annak keleti felén, Nyugat-Afrika azonban új terület a magyar segélyszervezetnek. Az MMSZ munkatársai egyhetes szenegáli útjukon “szinte teljes képet szerezhettek” az ország fejlesztési, segélyezési helyzetéről, kihívásairól és a legszükségesebb tennivalókról – tette hozzá Kozma Imre.