Megújuló energiaforrások

Megvan ki kaphat ingyen napelemes rendszert!

A bejelentett támogatással 87.000 család juthat vissza nem térítendő támogatáshoz.

Hazánk sok más országhoz hasonlóan azt a célt tűzte ki, hogy a század közepére elérje a szénsemlegességet. A terv megvalósításában a napenergiára is komoly szerep hárul majd, nem csoda, hogy a döntéshozók különböző támogatási programok révén a lakosságot is igyekeznek rávenni a napelemes rendszerek kiépítésére, írta az alternativenergia.hu.

Ilyen csomag többek között a már jól ismert, idén januárban elindított otthonfelújítási támogatás, amelyben 3 millió forint igényelhető utólagosan vissza a különböző kül- és beltéri munkákra, az anyagköltség és a munkadíj után 50-50 százalékban. A támogatás napelemek beszerzésére is fordítható, egy ilyen telepítéssel ráadásul jól kihasználhatóak a csomag adta lehetőségek. Nyáron egy újabb program fog elindulni, amely közel 90 ezer család számára jelenthet majd hatalmas segítséget. A tervezetről már 2020-ban is lehetett hallani, a hivatalos bejelentésre és az első fontosabb részletekre ugyanakkor egészen idén tavaszig kellett várnunk.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára márciusban azt mondta, nyáron indítják el a programot, amelyben 87 ezer, az energiaszegénység kockázatának kitett háztartás juthat előreláthatóan vissza nem térítendő támogatáshoz. 70 ezer otthonra így napelemet telepíthetnek, 17 ezer háztartás esetében pedig a napelemet a fűtési rendszerrel kapcsolhatják majd össze. Az akkori információk alapján a pályázat keretét 100 milliárd forint felettire becsülték, és folyamatosan munkálkodtak a program kidolgozásán.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter május végén, a hatalmas kaposvári naperőműpark átadásakor jelentette be, hogy a nemzeti helyreállítási terv forrásából több mint 150 milliárd forintot tudnak a csomagra fordítani. Palkovics László szerint a programot legkésőbb július végén fogják meghirdetni. A Portfolio.hu szerint a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet (HET) a közelmúltban dolgozták át, eszerint a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” cél elérésére 159 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre. A programban 175 megawatt energiatermelési kapacitást építenének ki háztartási méretű kiserőművekkel (azaz otthoni napelemekkel). A HET alapján a célok között szerepel az épületek energiaigényének csökkentése is, amelyet a nyílászárók cseréjével érnének el.

A HET szerint a pályázatban az átlagbér alatti jövedelmű, jellemzően alacsony hitelképességű, a beruházás elvégzésére alkalmas ingatlantulajdonnal rendelkező háztartások vehetnek részt. Pályázni előreláthatóan 2021 augusztusától lehet, az első kivitelezések pedig 2021 decemberében kezdődhetnek meg. 2026 őszéig a becslések alapján közel 35 ezer otthon kaphatja meg a támogatást. A vissza nem térítendő támogatással tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszert lehet telepíteni; emellett van lehetőség napelemes rendszer kiépítésére a nyílászárók cseréjével, tárolókapacitás létesítésével, illetve fűtési és melegvíz-előállító rendszerek elektrifikálásával. Háztartásonként előreláthatóan 3-4 millió forintnyi összeg lesz elérhető.