Megújuló energiaforrások

Tavaly a megtermelt villamos energia 63,8 százaléka származott karbonsemleges forrásból

A hazai bruttó villamosenergia-termelés 35 805 gigawattóra (GWh) volt tavaly, ami 2,5 százalékkal több az előző évihez képest.

A megtermelt villamos energia 63,8 százaléka karbonsemleges forrásból származott, a teljes bruttó termelésben a napenergia aránya 10,6 százalék volt – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) első előzetes adatiból. Az MTI-nek küldött csütörtöki tájékoztatás szerint tavaly a belföldi villamosenergia-felhasználás az előző évhez képest 5,3 százalékkal nőtt, a nettó import aránya az összes felhasználáson belül 26,3 százalékot tett ki. A megtermelt villamos energia 63,8 százaléka karbonsemleges forrásból – ezen belül 44,7 százaléka nukleáris, 19,2 százaléka megújuló energiahordozóból – származott. A megújuló forrásból termelt villamos energia mennyisége az előző évhez képest 24,2 százalékkal nőtt.

A termelésben a megújuló energiaforrások 55,2 százalékát a napenergia, 25,9 százalékát a biomassza, 9,5 százalékát pedig a szélenergia biztosította. A naperőművek által termelt villamos energia mennyisége 3793 GWh volt a múlt évben, ami 54,3 százalékos növekedés az előző évhez képest. A teljes bruttó termelésben a napenergia aránya 10,6 százalék volt, ami 2 százalékponttal meghaladta a szén és széntermékek arányát. A fosszilis energiatermékek a bruttó villamosenergia-termelés 35,1 százalékát, míg az egyéb források 1 százalékot biztosítottak – ismertették a hivatal honlapján elérhető adatokat.