Környezetvédelem

Hazai találmány a napelemes térkő

2015-ben jött a napelemes járda ötlete.

Kétszer zöld a magyar Platio napelemes járdája: egyrészt a napból beérkező sugarakat gyűjti be, mint egy hagyományos napelemes rendszer, nagyrészt újrahasznosított elemekből készül, így sokkal kisebb a szénlábnyoma, mint a hagyományos megoldásoké. Az ötlet először 2015-ben pattant ki a fejlesztők fejéből, és azóta azon dolgoztak, hogy valósággá is válhasson. Ma már kereskedelmi forgalomban is kapható a különleges megoldás. „A termékünk nem a tetőre szerelhető hagyományos napelemek alternatívájaként készült, hanem kiegészítő lehetőségként, hogy tiszta energiát használhassunk ott is, ahol más energiaforrások nem állnak rendelkezésre” – mondta el az Euronewsnak  Illyés Miklós, a szolárjárda egyik ötletgazdája.

De hogy működik a technológia? A hagyományos részében senkinek nem lehet meglepetés: a térkövekben a nagy teljesítményű napelemcellák gyűjtik össze a burkolatra sugárzott napenergiát. A hagyományos napelemekhez képest azonban a cellákat nagy teherbírású, csúszásmentesített, karcolás- és ütésálló üveglapok védik. A járható napelemes felület teherbírását és a kábelek védelmét egy masszív, műanyaghulladékból készült vázszerkezet biztosítja. Éppen ez garantálja azt, hogy biztonságos és tartós legyen a megoldás.

A Platio elsősorban járdaként ajánlja a térköveket, de a megoldás egy kisebb személygépkocsi terhelését is elbírja rövid távon. Teraszra, járdára, gépkocsibejáróra és más gyalogos felületekre is tökéletes megoldás lehet. A gyártó ráadásul azt ígéri, hogy a betonnál sokkal tartósabb térköveket gyárt. Ha már beton: becslések szerint minden egyes tonna cement előállítása során körülbelül egy tonna szén-dioxid keletkezik, mindez a világ szén-dioxid-kibocsátásának nagyjából 7 százalékát teszi ki. A betonhoz szükséges cement előállítása és a kalcinálásból származó CO2-kibocsátás a PLATIO használatával elkerülhető: ez a megoldás négyzetméterenként kb. 25 kg üvegházhatású gáz kibocsátásától kíméli meg a környezetet. A térburkolatok gyártásához ráadásul újrahasznosított műanyagot használnak fel. A Platio jelenleg 36 országban elérhető. Egy napelemegység 20 watt energiát biztosít, ami a gyártó szerint 20-30 négyzetméteres felületen elegendő energiát tud generálni ahhoz, hogy egy átlagos magyar háztartást ellásson.