Megújuló energiaforrások

Érkezik Greta Thunberg klímakönyve

Az On the Spot stábja hozza el magyarul a klímaváltozás bibliáját.

Több mint száz szakértő, köztük geofizikusok, oceanográfusok, meteorológusok, mérnökök,
közgazdászok, matematikusok, történészek, filozófusok és őslakos vezetők osztják meg tudásukat
és tapasztalataikat a Klímakönyvben, hogy felkészítsenek bennünket az éghajlati katasztrófa elleni
harcra.

Sokan a legátfogóbb pillanatképnek tartják a Greta Thunberg, svéd klímaaktivista által szerkesztett könyvet, amely a teljesség igényével és minden részletre kiterjedően mutatja be a globális klímaválság helyzetét, a jövőbeni kilátásokat és a halaszthatatlan tennivalókat. A külföldön már a klímakatasztrófa elleni küzdelem egyfajta bibliájaként forgatott könyv egyes fejezeteit Greta Thunberg gondolatai fűzik össze, és rendkívül szemléletes infografikák, ábrák segítenek megérteni – ha feldolgozni nem is – a globális klímahelyzetet. „A Vissza a természethez c. környezetvédelmi sorozatunk kapcsán szinte hetente írtak nekünk hozzánk hasonló fiatal szülők, hogy mit mondjanak a kisiskolás gyerekeiknek, akik láthatóan aggódnak a természet megállíthatatlannak tűnő pusztítása miatt, és komolyan szoronganak a
klímaváltozás következményeitől. A Klímakönyv tele van valódi, őszinte és reményteli válaszokkal,
miközben nem hazudja el a szomorú valóságot.

Éppen ezért nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az On the Spot könyvsorozat részeként jelenik meg magyarul a Greta Thunberg által szerkesztett kötet” – mondta el az október végi megjelenés kapcsán Cseke Eszter és S. Takács András, az RTL+ kínálatában látható On the Spot alkotópárosa. A számos nagy tekintélyű szerző között olyan nevek szerepelnek, mint Margaret Atwood, kanadai író- költő, Elisabeth Kolbert és David Wallace-Wells, a New Yorker magazin sztárszerzői. Thomas Piketty, világhírű francia közgazdász a széndioxid kvótákhoz kötődő gazdasági reformokról írt esszét, Michael E Mann, amerikai klimatológus-geofizikus, légkörkutató a globális felmelegedés aktuális állapotáról ad kevéssé megnyugtató képet.

A vaskos kötet öt terjedelmes részre tagolódik, és az általános helyzetelemzéstől indulva a halaszthatatlan tennivalókig jut el. A fordítás dr. Molnár Csaba munkája, a magyar kiadás szaklektorai dr. Pongrácz Rita, dr. Patonai Katalin és dr. Zolai Anikó voltak.

Klímakönyv (Összeállította: Greta Thunberg) / On the Spot Books, 2023