Öko-drive

Megvan, mi lehet a Ford következő nagy dobása, elektromos pick-up

A Lightning az F-150 széria eddigi legjobb tagja lehet.

A Ford F-150 igazi sikertörténet a gyártó számára: a széria az elmúlt 40 évben a leggyakrabban eladott jármű, az elmúlt 45-ben pedig a legnagyobb számban eladott pick-up volt Észak-Amerikában. Az Inside EVs két napon át tesztelte úton és terepen, különböző körülmények között az új elektromos modellt, a lap szerint az F-150 Lightning az eddigi legjobb autó a sorozatban. Ez az eddigi legerősebb F-150, a kétmotoros, összkerékhajtású kocsi 580 lóerős. A pick-up verziótól függően több mint ezer kilogramm rakományt képes szállítani, az autóhoz kevert fékrendszer tartozik.

A modell akkumulátorrendszere 400 voltos. A standard akkumulátorcsomag 98 kilowattórás, a felsőbb kategóriánál a rendszer 131 kilowattórás, így a maximális hatótáv 370 és 514 kilométer között mozog. A hatótávot természetesen rengeteg tényező, köztük a rakomány és a terep is befolyásolja, a Lightning számára ezért egy intelligens hatótávbecslő rendszert is kidolgoztak.

A pick-up tölthetősége nagyban függ az adott akkumulátorcsomagtól. Minden verzió alapfelszerelése a Ford Mobile 32 amperes, kétfeszültségű, hordozható töltő. A gyártó specifikációi szerint a kiterjesztett hatótávolságú Lightning 15-ről 80 százalékra 41 perc alatt tölt fel egyenáramú gyorstöltéssel, a normál verziónak ennél két percnél többre van szüksége.

Csakúgy, mint a hagyományos F-150-ek esetében, a Lightningnál is adott a kivitel. A standard verziónál a teljesítmény 2,4 kilowatt, ez a drágább modelleknél 9,6 kilowatt. A konnektorok közül tíz normál 120 voltos, de egy 30 amperes 240 voltos aljzat is megtalálható a rendszerben, amelyhez ráadásul USB-portok is tartoznak. A töltési lehetőség rendkívül hasznos többek között munkavégzéskor vagy táborozásnál, a Ford Charge Station Pro segítségével pedig a kocsi áramkimaradás esetén akár otthon is biztosíthat energiát.

A Lightning sokak számára kiváló választás lehet, kérdés, hogy a Ford tartani tudja-e majd a lépést a kereslettel. A cég évente 750-900 ezer F-150-et ad el, Lightningból viszont egyelőre csak 10 ezret tud gyártani. A szám 2023-ra 50 ezerrel nőhet, addig viszont újabb ügyfeleknek már nem tudják leszállítani az autót.