Öko-drive

Késleltetéssel és támogatással védené az EU az elektromos autóipart

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy hosszabbítsák meg három évvel az elektromos járművekre vonatkozó új Brexit-vámok bevezetését, továbbá egyidejűleg hozzanak létre egy hárommillió eurós támogatási csomagot az Európai Unió akkumulátoriparáért.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás  napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A javaslat benyújtásáról a Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič számolt be. Hangsúlyozta továbbá, hogy a döntés az európai ipari érdekek védelméből született, elutasítva azt az elképzelést, miszerint a változtatás a briteknek szóló szívesség lenne. A tervezett hároméves késleltetést a brit és az európai autóipar is sürgeti, mivel a Brexit utáni kereskedelmi megállapodás értelmében 2024. január 1-jétől 10 százalékos vámok lépnének életbe az angol csatornán keresztüli kereskedelem során az elektromos járművek esetében. Habár a Szabadkereskedelmi és Együttműködési Megállapodás vámmentes kereskedelmet ír elő az Egyesült Királyság és az EU között, a vámmentesség kizárólag az ezen országokban előállított árukra vonatkozik.

Az elektromos járművek származási szabályai azt jelentik, hogy a változtatás nélkül a kínai gyártmányú akkumulátorral szerelt elektromos járműveket vámok terhelték volna. A hároméves haladék lehetőséget ad az EU és az Egyesült Királyság akkumulátoriparának termelésfokozására, továbbá az európai autóipar versenyképességének megőrzésére a világpiacon. Az elektromos járművek akkumulátorainak globális piacát jelenleg a kínai gyártmányú termékek uralják, a lítium-ion akkumulátorok előállításának mintegy 70 százalékátért felel az ázsiai ország. A Bizottság azzal is tervez, hogy bevezet egy „zárolási mechanizmust”, amely megakadályozza a Szabadkereskedelmi és Együttműködési Megállapodást érintő további késleltetések bevezetését 2032 előtt.

A helyi gyártású akkumulátorok kulcsfontosságú szerepe

A hároméves haladékot szorgalmazó brit és európai autóipar közös célja, hogy helyben gyártott akkumulátorokat használjanak a jövőben, és a késleltetés időt ad az EU és az Egyesült Királyság akkumulátoriparának a termelésnövelésére.

A brit kormány egyetért a Bizottság javaslatával, hangsúlyozva a közös törekvést a hazai elektromos járműgyártás és akkumulátor-beszállító láncok növelése iránt. Az elektromos járműipar szereplői, köztük az Autógyártók és Kereskedők Társasága (SMMT) és az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) is támogatja a javaslatot, felismerve annak létfontosságát az iparág versenyképessége és az európai akkumulátor-értéklánc jóléte szempontjából.

A MAGE a hazai járműipari szereplők érdekeit képviseli

A Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) üdvözli és teljes mértékig támogatja az Európai Bizottság javaslatát. A szervezet a hazai autógyártók és beszállítók érdekeit is szem előtt tartva, már régóta szorgalmazza a szigorúbb származási szabályok 2026. december 31-ig, három évvel történő egyszeri elhalasztását. A sikeres elektromos átállás érdekében a MAGE a kormányzattal is rendszeresen kommunikál, hogy az megfelelő támogatást biztosítson a vállalatoknak az átmenetben. Amennyiben az Európai Tanács elfogadja a bizottsági javaslatot, az nem csupán a MAGE és tagvállalatai, de az egész európai autóipar számára egy jelentős mérföldkőnek számít az elektromos mobilitás fejlesztésében a kontinensen.