Öko-drive

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az elektromos autók száma mintegy harmaddal 27 024 darabra csökkent. Arányuk a személyautók gyártásában a korábbi 11,7 százalékról 6,8 százalékra esett vissza. A legnagyobb cseh autógyár, a német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto, a január-márciusi három hónap alatt csehországi üzemeiben 243 322 darab kocsit állított elő, ami éves összehasonlításban 5 százalékos növekedés. Az elektromos autók száma 12 691 volt, azaz a termelés 5,2 százaléka.

A koreai Hyundai termelése egy év alatt 1,2 százalékkal 87 200-ra csökkent, ebből az elektromos kocsik aránya 16,4 százalékot tett ki. A japán Toyota termelése viszont 89 százalékkal 63 921 gépkocsira nőtt, ennek majdnem felét elektromos vagy hibrid meghajtású autók tették ki. A növekedés azért volt olyan magas, mert a tavalyi év elején a Toyota műszaki-technológiai átállások miatt több hétig állt és nem termelt.