Technika

Holland gázhálózat-kezelő: orosz gáz nélkül sem várható téli gázhiány

A holland országos gázhálózat-kezelő szervezet szerint nem várható téli gázhiány, akkor sem, ha orosz gáz nem áll majd rendelkezésre - írta csütörtökön a Dutchnews hírportál.

A Gasunie Transport Services (GTS) tanulmányt készített az orosz gázszállítások teljes leállításának várható hatásairól, és megállapította, hogy az nem feltétlenül vezetne a gázfogyasztás leállítására. A GTS szerint a hollandok a magas árak miatt már 20 százalékkal kevesebb gázt használnak. “Amennyiben ez a tendencia folytatódik, továbbá a szénerőművek teljes kapacitással üzemelnek, és a cseppfolyósított földgáz készletek mértékét megnövelik, illetve a Németországba irányuló gázexportot 35 milliárd köbméterre korlátozzák, akkor “idén télen senkinek sem kell kikapcsolnia a gázt” – írta a hírportál. Bart Jan Hoevers, a GTS igazgatója, a Dutchnews által idézett sajtóközleményében azt írta, ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor más sürgősségi intézkedésre sem lesz szükség. A Gasunie leányvállalata, az Eems-Energy Terminal a múlt héten két energetikai csoporttal kötött megállapodást cseppfolyósított földgáz szállításáról Hollandiába, csökkentve a függőséget az orosz gáztól.

A svéd állami tulajdonban lévő, Hollandiában is kereskedelmi tevékenységet folytató Vattenfall energiaszolgáltató vállalat, a holland sajtónak adott nyilatkozatában rámutatott: a megugró energiaárak miatt sokaknak gondot okoz a számlák fizetése, ezért idén kétszer annyian vettek részt adósságkezelési programokban és 30 százalékkal többen folyamodtak többlépcsős fizetési lehetőségekhez. A holland fogyasztóvédelmi szolgálat a napokban útmutatót tesz közzé azok számára, akiknek gondot okoz a rezsiszámlák kifizetése.