Megújuló energiaforrások

Mi várható a hazai napelemes piacon?

A helyzetet tovább nehezíti, hogy számos komponens ára megdrágult, a támogatási rendszereknek köszönhetően pedig rendkívüli mértékben megemelkedett a kereslet, ami az engedélyeztetési és ügyintézési eljárásokban okoz kapacitáshiányt.

Szerencsésnek mondható, hogy csak relatíve kevés megbetegedésről érkezik hír a szakmában, viszont az is ez érintett emberek (közvetlen kontaktjaik – munkatársak) időszakos kivonásával kivonásával jár. Sokkal nagyobb problémát okoz jelenleg a vírus terjedését megakadályozni kívánó korlátozások, ami a folyamatokban, ügyintézésben helyenként bizonyos mértékű kapacitáskiesést okoz.

Azzal fontos tisztába lenni, hogy a kültérben végzett felméréseket és telepítéseket a korlátozások nem, vagy csak minimális mértékben érintik, addig a logisztikai lánc és az ügyintézés jelentős nehézségekkel küzd. Az óvodák és iskolák bezárásával a kisgyermekes szülők például szabadságra, esetenként home office-ra kényszerültek, ami akadályt jelenthet a folyamtok zökkenőmentes lebonyolításában. Emellett sok olyan üzlet is bezárásra kényszerült, ami közvetve érintett volt a napelemes rendszerek építésében.

Ilyenek például a kisebb alkatrész beszállítók, amelyek ugyancsak kulcsfontosságú szerepet töltenek be.
Mint minden más termék megvásárlásánál is tapasztalhatjuk, a vásárlások és megrendelések áthelyeződtek az online térbe, ami egy korábban sose tapasztalt leterheltséget okoz. A szállítmányozó cégek ezzel a megnövekedett kereslettel csak igen nehezen, vagy szintén kitolt határidőkkel birkóznak meg.

A TÁMOGATÁSOK HATÁSA A NAPELEMES PIACRA

Bár pozitívan értékelendő, hogy egyre többen szeretnék villanyszámlájukat kiváltani egy napelemes rendszer által megtermelt zöld energiával, a most elérhető támogatások –, a lakosság számára elérhető Otthonfelújítási támogatás és a KKV-k számára elérhető GINOP-4.1.4-19 pályázat – teljesen felborították a piacot. Főként az Otthonfelújítási támogatással összefüggésben bejelentett 2021.június 30-át követő bruttó elszámolás okozott pánikhangulatot a lakosság körében, ami óriási keresletnövekedéssel járt.

Az ilyen fokú keresletnövekedésre pedig a szolgáltatói oldal sem készült fel, így a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) engedélyeztetésében is tapasztalhatók csúszások. Továbbá az is gondot okoz, hogy a szolgáltatók szigorítottak a feltételeken is az 5 kW alatti egyfázisú napelemes rendszerek esetében. Ezért folyamatosan utasítják el a 2,5-5 kW közötti rendszereket, kötelezve az ügyfeleket a 3 fázisú csatlakozás bővítésre, ami viszont számottevő többletköltséget is eredményez.

A korábbi tapasztalatok alapján az igénybejelentést követően általában 1 héten belül megérkezett a szolgáltatói jóváhagyás, most viszont egyre gyakoribbak az 1 hónapon túli visszajelzések. A napelemes rendszerek telepítését pedig csak a jóváhagyást követően lehet végrehajtani. Mindez azért gond, mert a korábban is említett keresletnövekedés miatt a napelemes cégek több hónappal előre be vannak táblázva.

DRÁGULÁS A NAPELEMES RENDSZEREK KOMPONENSEINÉL

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke, Kiss Ernő szerint pedig „brutális” drágulás ment végbe a napelemes rendszerek piacán. Ennek pedig több oka is van. Egyrészt a napelemek fő alkotóelemét képező üveg jelentősen megdrágult. Másrészt a globális logisztikai láncokban nagy hiány van az üres konténerekre, ami szintén az árak növekedését okozza. Harmadrészt pedig a külföldről érkező árucikkeket többnyire euróban fizetik ki a hazai napelemes cégek, és mind tudjuk, hogy a forint az utóbbi időszakban erősen meggyengült a nemzetközi valutával szemben.

A fentiek mellett még a napelemes rendszerek egyes alkatrészei is megdrágultak. A vezetékek árai 15-20 %-kal növekedtek a réz áremelkedése miatt, a tűzeseti leválasztó kapcsolóknál sok esetben akár 50 %-os drágulás is tapasztalható volt. A helyzetet tovább tetézi, hogy időközben az üzemanyag is jelentős drágulást mutatott, ezért a fuvarozók is 20 %-kal emelték kiszállítási díjaikat. Ezek az áremelkedések pedig nem kedveznek sem a napelemes cégeknek, sem a lakosságnak, ha csak az Otthonfelújítási programnál megszabott bruttó 450.000 Ft/kWp-es értékhatárra gondolunk.