Uncategorized

Van egy jó hírünk annak, aki napelemmel nullázná a rezsiszámlát

Sok háztartásban durván nőhetnek a kiadások, éppen ezért egyre többen fognak elgondolkodni azon, hogy miként csökkenthetik a rezsit.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A kormány július 13-án jelentette be, hogy részben véget ér a rezsicsökkentés rendszere. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben az átlagfogyasztás felett a lakosságnak piaci áron kell fizetnie az energiáért – kilowattóránként a jelenlegi értékek mellett 242 forintot, köbméterenként pedig 913 forintot. A határ a gáznál havi 144 köbméternél, illetve évi 1729 köbméternél, áramnál pedig havi 210 kilowattóránál, valamint évi 2523 kilowattóránál húzódik. A változás már augusztus 1-én életbe lép, a kormány becslései alapján a háztartások negyede lehet érintett. A részletszabályok egyelőre nem ismertek, ezek a végleges rendelettel fognak csak tisztázódni. Az már kiderült ugyanakkor, hogy a nagycsaládok különleges helyzetben lesznek, hiszen három gyermek fölött megemelik a háztartás limitjét. Az érintett családoknál 2329 köbméter gázfogyasztást támogatnak, gyermekenként ráadásul évente további 300 köbméter jár. Meglepő módon – egyelőre legalábbis – nem jelentették be, hogy villamos energia esetében is ki fogják igazítani a sávot.

Az viszont kérdéses, hogy végül miként kezelik majd azokat a háztartásokat, amelyeknél elektromos fűtés üzemel. Értelemszerűen ilyen helyzetben a gázfogyasztás jóval elmarad a meghatározott határtól, miközben az áramhasználat akár többszörösen is túllépheti az átlagot. A július 13-i kormányinfón arról beszéltek, hogy az áram és a gáz között nem lesz kompenzáció, ez viszont aránytalan terhet rakhat az elektromos fűtést használó háztartásokra. Nem tisztázott az átalánydíjat fizetők helyzete sem, ahogy az sem, hogy az új rendszer igazodik-e majd a fogyasztás realitásához, a szezonális ingadozásokhoz. A hidegebb hónapokban ugyanis a fűtés hatására a gázhasználat, a forróságban pedig a hűtés miatt az áramfogyasztás ugrik meg.

A kormány szerint a rezsicsökkentés rendszerének átalakításával a cél nem az, hogy a lakosság többet fizessen, hanem hogy spóroljon az energiával. Sokan valószínűleg ezt követően odafigyelnek majd, hogy bekapcsolva hagyják-e a tévét, illetve hogy milyen gyorsan zuhanyoznak. Ez egyszerű, könnyen tartható megoldások mellett azonban bonyolultabb, de hosszú távon mindenképpen kényelmesebb és fenntarthatóbb lehetőségek is adottak. Ezek az energiahatékonyságot érintő beruházások.

Érdemes okosan használni az energiát

A szakértők régóta hangoztatják, hogy a legtöbb energiát azzal spórolhatjuk meg, ha otthonunkban hatékonyan kezeljük az energiát. Ennek a legismertebb módszere a hőszigetelés: amennyiben a nyílászárókon, falakon vagy éppen a tetőn keresztül télen kevésbé hűlik le, nyáron pedig kevésbé forrósodik fel az otthon, jóval kevesebb energiát kell elhasználnunk. Egy másik hasznos megoldás az, ha az energiát – vagy legalábbis egy részét – helyben állítjuk elő háztartási méretű kiserőmű segítségével. Hazánkban erre ma a legelterjedtebb technika az otthoni napelemek alkalmazása. Könnyen elképzelhető, hogy a rezsicsökkentés átalakítása miatt egyre többeknek lesz csábító az ilyen rendszerek telepítése, a bejelentés óta a hazai céges tapasztalatok alapján mintha fokozódott is volna az érdeklődés.

A napelemes beruházásoktól még mindig sokan ódzkodnak, mivel a projektek igen költségesek. Egyrészt nem árt tisztában lenni vele, hogy a ráfordítás néhány év alatt megtérül, másrészt itthon több olyan program is elérhető, amelyben támogatás kérhető az ilyen rendszerekre. Ezek miatt az utóbbi időkben eleve komoly fellendülés kezdődött a magyarországi napelemes piacon. Ilyen támogatás az előreláthatóan év végéig elérhető otthonfelújítási program, amelyben különböző kül- és beltéri beruházások, többek között napelem-telepítés után kérhető utólagosan pénz. Ehhez az szükséges, hogy az igénylő minden munkafolyamatot számlával tudjon igazolni. A maximálisan megkapható összeg 3 millió forint, a támogatás minden esetben a teljes projekt felét jelenti, a pénzt pedig az anyagköltség és a munkadíj után fele-fele arányban osztják meg. A konstrukció gyermeket nevelő családok számára érhető el, a programmal párhuzamosan otthonfelújítási kölcsönt is kialakítottak azoknak, akiknek problémát okoz az előfinanszírozás.

Specifikus, kifejezetten a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokat serkentő támogatást is elindítottak tavaly év végén. A programot alacsony jövedelmű háztartások számára dolgozták ki, és regionális bontásban, két ütemben valósítják meg. Az első szakasz már lezárult, a következő területtől függően idén szeptemberben vagy októberben nyílhat meg.