Környezetvédelem

Napelemes légballonból szórják a 4G-t Kenyában

Olcsóbb, mint a mobiltelefon torony.

A Google testvérvállalata, a Loon egy 35 darabból álló, napelemes léggömb flottát indított útjára Kenyában, mellyel az internet szolgáltatást szeretnék lehetővé tenni az ország nyugati és középső részein, írta az octogon.hu. A Loon nem most teszi ezt először, a 2019-es perui földrengés esetén is segítették internettel a lakosságot, most azonban az ideiglenes hozzáférés helyett a folyamatos internetes kapcsolatot szeretnék megvalósítani ezzel a módszerrel. A vállalat 2020. július 7-én kezdte meg a telepítést, folyamatosan bővítik a flottát, első körben azoknak az előfizetőknek biztosítják a vezeték nélküli internet szolgáltatást, akik a Telkom Kenya ügyfelei. A polietilénből készült szerkezetek egyenként teniszpálya nagyságúak, 17 kilométeres magasságban küldik fel őket a levegőbe. A léggömböket szoftverek segítségével figyelik a Földről, mozgásukat algoritmusok irányítják.

A Loon szerint a léggömbös megoldás sokkal költséghatékonyabb lehet a telefonszolgáltatók számára is, nem kell ugyanis kábeleket fektetni vagy tornyokat építeni. Alastair Westgarth, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt hónapokban tesztelték Kenyában a szolgáltatást, melynek következtében több mint 35 000 felhasználó kapcsolódhatott az internethez.

Westgarth szerint közel 3,8 milliárd embernek nincs a világon internet hozzáférése, ezt tudnák orvosolni az óriási légballonokkal. Kiemelte, hogy nem akarják elvenni a telefonszolgáltatók meglévő piacát, inkább egy harmadik út kitalálására törekedtek a kábel és a torony alternatívájaként, hogy az internetszolgáltatások jobban elérhetőek legyenek.