Környezetvédelem

Ki és milyen épülettel pályázhat az ingyen napelemekre?

A pályázatot bemutató cikksorozatunk ezen részében azt mutatjuk be, hogy ki és milyen típusú ingatlannal pályázhat az ingyen napelemekre.

Hosszú várakozás után december 6-án végre elindul az a program, amellyel az alacsony jövedelmű háztartásokat fogják segíteni a napelemes rendszerek telepítésében és a fűtéskorszerűsítésben. A számítások a 100 százalékban vissza nem térítendő támogatással több tízezer háztartás élhet majd, a csomag pedig jelentős keresletnövekedéshez fog vezetni a napelemes piacon. A programba tetőszerkezetre telepített napelemes rendszerrel; illetve napelemes rendszer kiépítésével, nyílászárók cseréjével, tárolókapacitás létesítésével és melegvíz-előállító rendszerek elektrifikálásával lehet bekapcsolódni.

Kik pályázhatnak?

A támogatást azok a nagykorú természetes személyek igényelhetik, akik magyarországi adóazonosítóval rendelkeznek, és legalább résztulajdonjoggal bírnak az érintett ingatlanban. További követelmény, hogy az érintett háztartásban tulajdonjoggal rendelkezők 2020. évi összevont személyi jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé essen. Érdemes kiemelni, hogy a kiírás értelmében a nyugdíj is jövedelemnek számít. A végleges verzió alapján a kalkulációkor a kereset nélküli személyekkel nem lehet számolni. Egy olyan háztartásban tehát, ahol két nyugdíjas, tulajdonos nagyszülő, két kereső, szintén tulajdonos szülő, valamint egy kisiskolás gyermek él, a nagyszülők 2020. évi nyugdíjának és a szülők jövedelmének összevont összegét néggyel szükséges elosztani.

Egyazon személy csak egy ingatlanra pályázhat, ugyanazon ingatlan esetében pedig csak egyszer lehet élni a támogatással. A tartalmi értékelés során egy egyedi pontrendszert vesznek alapul, a gyermektelen háztartások például 1, az egygyermekesek 2, a kétgyermekesek 3, a három- vagy annál több gyermekesek pedig 4 pontot kapnak. Az ingatlan fekvése is számít, a nem kedvezményezett járásban lévő otthonnak 1, a csak kedvezményezett járásban találhatónak 2, míg a csak fejlesztendő járásban elhelyezkedőnek 3 pont jár.

A pályázati dokumentációhoz elektronikusan szkennelt formában egy, az ingatlan valamennyi nagykorú tulajdonosa által külön-külön kiállított, a NAV-os adatkezelésről szóló nyilatkozatot is csatolni kell. Ha az ingatlan tulajdonosai között nyugdíjas is van, úgy a nyugdíj összegét a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2020. évi tájékozatójával kell igazolni. A kiírás hosszan taglalja a kizáró tényezőket is. Az például nem élhet a csomaggal, aki mesterségesen teremtette meg a támogatási jogosultság megszerzéséhez szükséges feltételeket.

Milyen ingatlannal lehet részt venni?

A támogatás családi házra; ikerház vagy sorház jogilag és energetikai szempontból önálló egységét képező épületére vagy épületrészére; illetve legfeljebb hatlakásos társasházi vagy szövetkezeti ingatlanokhoz tartozó épületrészre vagy lakásra kérhető. Az épületnek olyan műszaki állapotban kell lennie, hogy a beruházás megvalósításához más beavatkozásokra ne legyen szüksége. Mivel a csomagban egy ingatlan csak egyszer vehet részt, ha valaki utólag módosítás céljával nyújtaná be ismét a pályázatot, az előző pályázatát vissza kell vonnia. A programhoz részben vagy egészében gazdasági társaság tulajdonában álló épülettel, valamint épületrésszel nem lehet csatlakozni. A támogatás csak per- és igénymentes ingatlanokra igényelhető. Amennyiben az adott lakásnak vagy háznak több tulajdonosa is van, dokumentummal szükséges igazolni a többi tulajdonos beruházáshoz való hozzájárulását.

A kiírás az ingatlanok esetében is bemutatja, hogy milyen esetekben nem vehető igénybe a csomag. A pályázatban például nem kérhető támogatás teljes társasház korszerűsítésére; a benyújtást megelőzően megkezdett felújításra; a pályázáskor már meglévő napelemes rendszer bővítésére, cseréjére vagy korszerűsítésére; valamint mobilházak átalakítására. A támogatás használt műszaki vagy egyéb berendezések, gépek, eszközök beszerzésére vagy szerelésére sem használható. Végezetül érdemes azt is kiemelni, hogy a pályázat kifejezetten a tetőre szerelt napelemeket támogatja. Ez azt jelenti, hogy talajra telepített rendszerekre nem kérhető a támogatás.