Környezetvédelem

Jó hír annak, aki nulla forintért telepítene napelemeket

A tavalyi év végén decemberben elindult az új napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat.

A programban olyan háztartások vehetnek részt, ahol a tulajdonosok 2020-as átlagjövedelme nem haladja meg a 4,85 millió forintot. Érdemes kiemelni, hogy a felhívás alapján a nyugdíj, valamint a katás és kivás bevétel is jövedelemnek számít. A pályázat elsőként Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében nyílt meg, december 20-án viszont már Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is elindult a pályázat. A csomagban 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás érhető el tetőre telepített napelemekre; valamint napelemes rendszer kiépítésére, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére és nyílászáró cseréjére. Előbbire legfeljebb bruttó 2,9, utóbbira pedig 11,3 millió forint kapható.

Támogatási kérelmet csakis elektronikusan lehet benyújtani, a tervezett beruházásokat pedig olyan kivitelezőkkel, szerződés megkötésével lehet megvalósítani, amelyek szerepelnek a pályázati oldal vonatkozó listájában. A program egyik különlegessége, hogy a kiírás feltételeinek megfelelő pályázók között sorrendet állítanak fel az érintett háztartásban élő gyermekek, illetve az ingatlan földrajzi elhelyezkedése alapján. A december 20-án megnyíló régióban az országos átlaghoz képest sok a fejlesztendő járás, ennek megfelelően a Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoport keretösszege kimagasló – az első ütemben 17 milliárd forint lesz elérhető.

A térségben tehát jó eséllyel lehet majd pályázni, érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy az érintett megyék között akadnak olyanok, ahol nehézkes lehet az alkalmas kivitelezők megtalálása. Noha a régió kiemeltnek számít a program szempontjából, az egész országot nézve épp Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében működik a legkevesebb olyan vállalkozás, amely bekerült a pályázat kivitelezői listájába. Fontos azonban azt hozzátenni, hogy 486 cég országszerte elérhető.