Környezetvédelem

Jó hír annak, aki támogatással telepítene napelemeket

100 százalékban vissza nem térítendő napelemes támogatási program indul napokon belül.

Augusztus végén tették közzé annak a napelemes pályázatnak a tervezetét, amellyel alacsony jövedelmű háztartásokat akarnak támogatni. A programot nyárról előbb őszre, majd télre csúsztatták, most úgy tűnik, december 6-án fog elindulni a pályázat. A csomagban 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást biztosítanak a résztvevőknek a napelemes beruházásokhoz. A pályázati tervet a szakma és a közönség is értékelhette, a frissített, végleges kiírást a közelmúltban tették közzé. A szabályzatban a korábbi verzióhoz képest több lényeges eltérés is van – írja a Portfolio. Az egyik szembetűnő különbség, hogy bevezettek egy pontrendszert, amely a háztartásban élő gyermekek számán, illetve az adott otthon földrajzi elhelyezkedésén alapul. Egy gyermektelen háztartás például csak 1, míg egy legalább háromgyermekes 4 pontot kap, de az érintett térség fejletlensége után is jár pont.

A számítási rendszer létrehozásával alighanem a pályázat célzottságát igyekeztek növelni. Fontos különbség továbbá, hogy a háztartás jövedelmének meghatározásakor már nem az ott lakók egy főre eső jövedelmét kell alapul venni, hanem a legalább résztulajdonjoggal bírók 2020. évi összevont jövedelmét kell elosztani a 2020-ban keresettel rendelkező tulajdonosok számával. Érdemes azt is kiemelni, hogy az új kiírás alapján a nyugdíj is jövedelemnek számít. További jelentős eltérés a dátum módosítása: a pályázat első üteme nem november 15-én, hanem december 6-án nyílik. Lényegi pont az is, hogy a kiírás immár kiköti, hogy a programban csak tetőre telepített napelemekkel lehet részt venni – igaz, az érintett tető akár egy melléképülethez, például garázshoz is tartozhat.

A támogatás összeghatárán is finomítottak kicsit, illetve bővítették azon eseteket, amelyeknél nem nyújtható támogatás. Teljes társasház korszerűsítésével, valamint már meglévő napelemes rendszer bővítésével például nem lehet bekapcsolódni a programba. Kisebb-nagyobb műszaki és szabályrendszeri változások ezeken felül is vannak. Éppen ezért az érdeklődőknek nem árt alaposan átolvasniuk a végleges kiírást is.