Környezetvédelem

Jó hír annak, aki Pest megyében él és napelemre pályázna 2022-ben

Az újonnan megnyíló térségben lehet a legegyszerűbb kivitelezőt találni a pályázáshoz.

Hosszú várakozás után decemberben végre elstartolt az a napelemes és fűtéskorszerűsítési program, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást biztosítanak az alacsony jövedelmű háztartások számára. A programot négy ütemben, regionális bontásban valósítják meg. Az első térségben a pályázati lehetőség december 6-án nyílt meg, december 27-én pedig az ütem utolsó csoportja, Budapest és Pest megye is elindult. A régióban első körben január 17-ig lehet majd kérni a támogatást. A csomagban tetőre telepített napelemek szerezhetőek be; valamint napelemes rendszer kiépítése, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálása, villamosenergia-tároló beépítése és nyílászárócsere valósítható meg. Az első kategóriára legfeljebb bruttó 2,9, a másodikra pedig 11,3 millió forint szerezhető. A támogatás 100 százalékig vissza nem térítendő, viszont csak olyan ingatlanok számára érhető el, ahol a tulajdonosok 2020. évi átlagjövedelme legfeljebb 4,85 millió forint volt.

Azt is fontos kiemelni, hogy a programban csakis szerződéssel, a pályázati oldal listájában szereplő vállalkozókkal lehet megvalósítani a tervezett projektet. Ebből a szempontból a most megnyitott térség igen szerencsés: az egész országot tekintve Budapesten és Pest megyében működik a legtöbb regisztrált kivitelező. Ez azt jelenti, hogy viszonylag könnyű lehet az alkalmas vállalkozások megtalálása, persze érdemes türelmesnek lenni, hiszen a program miatt jelenleg óriási az érdeklődés a hazai napelemes piacon, sok cég leterhelt.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a régió meglehetősen fejlett. A programmal az egyik kiemelt cél a szegényebb térségek fejlesztése, ennek megfelelően Budapesten és Pest megyében nem kimagasló az elérhető keretösszeg. A térségben ráadásul kevesebb a fejlesztendő járás. Ez azért fontos, mert a sikeres pályázók között egy olyan pontrendszer révén állítanak fel sorrendet, amely a háztartásban élő gyermekek száma mellett az ingatlan földrajzi elhelyezkedésével is számol. Egy háromgyermekes, szegényebb környéken fekvő ingatlan például jóval előbbre kerül, mint egy gyermektelen, fejlett járásban lévő háztartás, ami a megszerezhető támogatás mértékét is befolyásolhatja.