Környezetvédelem

Egy hónapig működik fél liter vízzel a modern lámpa

Csak fél liter sós víz szükséges ennek a lámpának, és 45 napig is képes működni.

Miguel Mojica egy kolumbiai művész, aki megalkotta a Waterlightot: ez a lámpa akár 45 napig is képes világítani mindössze fél liter sós víz segítségével. A dizájner egy fenntarthatósággal foglalkozó vállalattal, az E-dinával állt össze, és megépítette a környezetbarát lámpát, ami olyan területeken jelenthet segítséget, ahol alacsony az energiabiztonság, de közel van a tenger, vagy valamilyen sósvízforrás.
„Világszerte nagyjából 840 millió embernek nincs hozzáférése elektromossághoz” – mondta Mojica. „A Waterlight projekt azért született meg, hogy fényt vigyen a kolumbiai Wayúu közösség életébe, de el tud jutni mindenhova, ahová kell. Így az emberek folytathatják éjszaka is a munkájukat, vagy a gyerekek akár tanulhatnak is.” A Waterlight a sósvíz ionizációjából nyeri az energiát: a vízből kiváló elektrolit reakciót vált ki, és a benne található magnéziumból elektromos energia lesz. A lámpa ezzel a technológiával nemcsak világít, de azt is lehetővé teszi, hogy elektromos eszközöket töltsenek vele.

Azon túl, hogy az energiatermelés környezettudatos, a lámpa magában környezetbarát anyagokból készül, a tervező még erre is odafigyelt. A külső dizájnt pedig a Wayúu emberek tradicionális művészete ihlette, ami az állat- és növényvilágot, valamint a tengerhez való kötődést képviseli. Mojica szerint az alapvető probléma az, hogy az emberiség eddig a környezetre romboló hatással fejlődött, és itt az ideje, hogy azzal harmóniában tegye ugyanezt tovább. Ennek pedig a megfelelő tervezés lehet a kulcsa. „Nem tudunk egyik napról a másikra radikális változásokat összehozni, de a kisebb forradalmi ötletek, mint például a Waterlight is, elvihetnek minket a valódi haladásig.”