Megújuló energiaforrások

Vízzel növelnék a napelemek teljesítményét

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint az éjszakai sugárzó hűtés segítségével vizet lehetne kinyerni a napelemekről, melyet aztán nappal a panelek tisztítására használhatnának.

A szakértők szerint a technológia jótékony hatást gyakorolhat a napelemek hőmérsékletére, és így a teljesítményt is növelheti. A kínai Délkeleti Egyetem, a Dubaji Elektromossági és Vízügyi Hatóság, illetve a Stanford Egyetem csapata szerint a sugárzásos hűtés segítségével lehetne éjszaka vizet kinyerni a napelemekből – írja a PV Magazine. Ennek lényege, hogy a hő infravörös sugárzás formájában vezetődik el.

A kutatók úgy gondolják, hogy a begyűjtött vizet nappal többek közt a panelek tisztítására és hűtésére fordíthatnák, ami növelhetné a teljesítményt. A csapat azonosította azokat az elméleti hőmérsékleti értékeket és páratartalmat, amelyen a víz éjszaka kinyerhető. A technikát egy éven át tesztelték a dubaji Mohammed bin Rásid Ál Maktúm Napelemparkban. A szakértők szerint a rendszer utólag is felszerelhető, a hűtést szolgáló réteget a panelek elejére kerül, a vizet pedig egy csőrendszer vezeti a napelemek aljára.

A fejlesztéshez olyan eszközök, például feketetest-sugárzók tartoznak, amelyek együttesen segítik a vízgőz lecsapódásához szükséges hő megtartását, majd a már folyékony állapotú víz hőmérsékletének szabályzását. A termikus technológiával a csapat javulást tapasztalt a paneleknél az infravörös tartományban. A megoldásnak köszönhetően akár 8 Celsius-fokkal is csökkenhet a napelem nappali üzemi hőmérséklete, ami pedig 1 százalékkal növelheti a panel abszolút hatékonyságát.

A kutatók szerint 10 Celsius-fokos, 69,6 százalékos páratartalmú környezetre van szükség a kondenzáció beindításához. A standard napelemek esetében ez azt jelenti, hogy október és április között lehetnek alkalmasak a körülmények. A dubaji napelemparknál a rendszerrel hetente 261 milliliter vizet is előállítottak négyzetméterenként, további mérnöki finomításokkal azonban akár a négyzetméterenkénti 681 milliliteres termelést is elérhetik.