Környezetvédelem

Hogyan előzhető meg a napelemes tűzeset?

A napelemes rendszerek tűzbiztonsági gyakorlatára adnak ajánlásokat a Putra Malaysia Egyetem kutatói.

A javasolt tűzbiztonsági gyakorlatokat 10 csoportba sorolták különböző tényezőkwt figyelembe véve. A Putra Malaysia Egyetem kutatói egy sor tűzbiztonsági gyakorlatot határoztak meg a napelemek telepítői számára, amelyeket a napelemek tetőre telepítése során kell betartani. „A napelemek tűzveszélyességi kockázatai között gyakori tényezőként azonosították a nem megfelelő telepítési gyakorlatokat” – nyilatkozta a pv magazine számára Mohd Zahirasri Mohd Tohir, a kutatókat képviselő szerző. „Ez az emberi hiba betudható nem szándékos tevékenységeknek, vagy az eljárások szándékos megsértésének. Az első eset rendszerint a tapasztalattal nem rendelkező telepítőknek tulajdonítható, vagy egyszerűen a tapasztalt dolgozók hibázásának. Míg az utóbbi az időszűkének és annak, hogy figyelmen kívül hagyják a tűzbiztonsági következményeket. Az októl függetlenül mindkettő tulajdonítható a tűzbiztonsággal kapcsolatos ismeretek hiányának.”

Tohir szerint a napelem telepítések tűzeseteinek egy évre vetített gyakorisága megawattonként 0,029 tűzeset. „Bár az adat nem tűnik riasztónak, azonban figyelembe véve a napelemes rendszerek mint zöld technológia iránti globális igény megugrását, amennyiben ez a témakör méltatlanul mellőzött és háttérbe szorított marad, a meghibásodási arány jelentős növekedésére kell számítani az elkövetkező években” – mondta. „Ezért tekintjük a biztonságos gyakorlatok terén végzett munkánkat, valamint a tűzbiztonság napelemek telepítése során történő kezelésére vonatkozó tudásunk megosztását fontosnak, mivel a napelemekkel kapcsolatos tűzvédelmi kockázatok megértésének hiánya súlyos hosszú távú következményekkel járhat.”

A tudósok szisztematikusan felülvizsgálták a nyilvánosság számára hozzáférhető 40 napelem telepítési útmutatóban leírt tűzbiztonsági gyakorlatokat. Ezek között találunk a napelemek gyártói által kiadott anyagokat és telepítési útmutatókat, valamint a legjobb gyakorlatokat feldolgozó kézikönyveket. „Érdemes megemlíteni, hogy a kiválasztott és felülvizsgált telepítési útmutatók több mint fele kormányszervek, szabályozóhatóságok és országos szakmai szervezetek munkája, és jórészt az Egyesült Államokból származik” – jelezte a kutatócsoport.

A javasolt tűzbiztonsági gyakorlatokat különböző tényezők figyelembe vételével 10 csoportba osztották: általános gyakorlatok annak biztosítása érdekében, hogy a napelemes rendszert kizárólag megfelelő képzettséggel rendelkező vállalkozó tervezhessen; helyszíni felmérés, beleértve a méretet, az árnyék kérdését, a megközelítést szolgáló utakat, a dőlésszöget, a tájolást és a helyet; tető szerkezete és anyaga; a rendszerek jelölése valamennyi napelemes berendezésnél, többek között az eszköz input és output értékét, szigetelőcsövét, vezetékezését, az invertert, tokozását, leválasztó kapcsolóit; tető vízállósága és bádogozása; elektromos vezetékezés és a földelési rendszerek; a sorozatok felszerelése, szellőzés és napelem panelek; összekapcsoló egység és csatlakozók; egyenáramú/váltóáramú inverter; és egyéb védőeszközök, írta az mnnsz.hu.

„A fotovoltaikus rendszer telepítése előtt fontos elvégezni a helyszín kiértékelését az árnyékolás hatásainak elkerülése és a napelemes rendszer maximális teljesítményének elérése érdekében” – fogalmaztak a tudósok. „Ezen kívül a napelem modulok körüli megfelelő szellőzés és légáram a előzheti meg a melegpontok létrejöttét.” Véleményük szerint sok tűzeset az egyenáram szakaszolók miatt következett be, amikor víz jutott be a tokozásba a telepítés hanyag kivitelezése során. Azt is kiemelték még, hogy az egyenáramú szakaszolók telepítése ellen és mellett szóló érveket felsorakoztató közlemények száma viszonylag alacsony. A legjobb gyakorlatokat a „A legjobb tűzbiztonsági gyakorlatok a tetőn elhelyezett, hálózathoz csatlakoztatott fotovoltaikus rendszerek telepítéséhez a rendszeres felülvizsgálat módszerével” című tanulmányban jelentették meg, ami a Fenntartható városok és társadalom (Sustainable Cities and Society) című kiadványban szerepelt.