Környezetvédelem

Már igényelhető a kedvező napelemes hitel – mutatjuk a részleteket

A Zöld Otthon Programban legfeljebb 70 millió forint kölcsön érhető el.

Az elmúlt időszakban Magyarországon több olyan programot is elindítottak, melyekkel az otthonok energiahatékonyságát igyekeznek növelni. A különböző csomagok az új lakások építése és vásárlása mellett akár a felújításokat is segíthetik. Az utóbbi idők legnagyobb sajtóvisszhangot kapó ilyen projektje kétségkívül az a támogatási program, amelyet az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára dolgoztak ki. A csomag várhatóan decemberben válik elérhetővé. A projekt keretében 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás igényelhető fűtéskorszerűsítésre, illetve napelemes rendszerek telepítésére. A csomagról ebben a cikkben írtunk részletesebben. Októberben indult el az MNB Növekedési Hitelprogram Zöld Otthon Program (NHP ZOP), melynek célja az, hogy fellendülést hozzon a zöld lakások piacán.

A csomagban legfeljebb 2,5 százalékos fix kamattal maximum 70 millió forint hitelösszeg érhető el akár 25 éves futamidőre. A konstrukciónak nincsenek családpolitikai követelménye, a hitelt BB energetikai besorolással vagy annál jobb minősítéssel rendelkező otthon építésére; valamint építés alatt álló vagy már elkészült ház és lakás vásárlására lehet igényelni. A program valószínűleg a napelemes piacon is érdeklődési hullámot indít majd, hiszen az energiahatékonyság megvalósításának egyik legjobb módszere a napelemek telepítése.

Arról, hogy kik és miként vehetnek részt a programban, illetve hogy pontosan milyen otthon számít újnak és energiahatékonynak, itt olvashat bővebben. Mostani cikkünkben a konstrukció további fontos részleteit ismertetjük, többek között azt is, hogy az igényléskor milyen kedvezménnyel élhetnek a családosok.

A családosoknak még könnyebb

A konstrukcióban csak az NHP ZOP keretében kötött lakáshitel váltható ki, és kizárólag új hitelszerződések köthetőek. A program indulása előtti szerződések tehát nem vonhatók be a konstrukcióba. A csomag keretében felvett hitelhez is lehet családi otthonteremtési kamattámogatást (OTK-támogatást) igénybe venni, de csak egy bizonyos összegig. A határ kétgyermekes családok esetében a hitelösszeg 10 millió forintjánál, háromgyermekeseknél 15 millió forintnál húzódik. A kamattámogatás feltételeit a vonatkozó jogszabály tartalmazza. Azt egyelőre nem határozták meg, hogy meddig lehet igényelni az NHP zöld kölcsönt. A konstrukció alapja, hogy a hitelintézetek az MNB által biztosított forrásokat hitelezik tovább a lakossági ügyfeleknek. Több bank oldalán mást most elérhető a kapcsolódó dokumentáció, az egyes intézetek pedig saját rendelkezésre álló kereteik alapján fogadhatnak be hiteligényeket. Éppen ezért érdemes tájékozódni, már csak azért is, hogy a lehető legjobb ajánlathoz jussunk.

Mekkora kamatot számíthat fel a bank?

A hitel összege a kamattámogatott résszel együtt sem haladhatja meg a 70 millió forintot. Az ügyleti kamat a teljes futamidő alatt maximum 2,5 százalék rögzített éves hitelkamat, az adós által fizetendő éves költség, azaz a THM viszont ennél magasabb is lehet. A folyósítási díj a hitelösszeg 0,75 százaléka, összesen pedig legfeljebb 100 ezer forint. Az elő- és végtörlesztési díj maximum az elő- és végtörlesztett összeg 1 százaléka lehet, felső határa pedig 30 ezer forint. Az egyéb díjakat a vonatkozó jogszabály vagy az adott hitelintézet határozza meg. A program keretében legfeljebb 25 éves futamidejű lakáshitelek folyósítására van lehetőség.