Környezetvédelem

Megvan, hogyan lehet lerövidítani a napelemek engedélyezésének idejét

Ingyenes, webalapú platformot fejlesztett ki az amerikai National Renewable Energy Laboratory, amely segít a napelemes rendszerek engedélyezésének lerövidítésében.

Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (Department of Energy, DOE) és a NREL bocsátotta ki a Solar Automated Permit Processing (SolarAPP+) nevű ingyenes szoftvert, amelynek célja a lakóépületeken elhelyezett szolár eszközök engedélyezésének automatizálása. Az eszközt az Energiaügyi Minisztériumot vezető Jennifer M. Granholm mutatta be egy webinárium keretében, amelyben segítségére volt a szakmai szervezet, a Solar Energy Industries Association (SEIA), és több város is átvette kísérleti céllal. Mostanra megérkeztek a kísérleti program eredményei, és úgy tűnik, hogy a SolarAPP+ beváltotta a projektek átfutási idejének csökkentésére vonatkozó ígéretét. A kísérletben öt különböző fennhatóság alá tartozó, különböző jellemzőkkel bíró és igényeket támasztó lakóépületek szolár eszközéhez kapcsolódó piacot vizsgáltak, a SolarAPP+ átlagosan 12 nappal csökkentette a projektek teljes időtartamát.

Bár a napelemes rendszerek költsége alacsonyabb szintre került az utóbbi évtized során, továbbra is kiugró költségek jelentkeztek az engedélyeztetés, az ellenőrzéssel és az összekapcsolás kapcsán. A projektek rövidebb időtartamára az ügyelek pozitív tapasztalatai és megtartásuk kapcsán tekintik jelentős tényezőnek, mivel a lakóépületek napelemeinél az ügyfelek megszerzésének költségei viszonylag magasak az Egyesült Államokon belül. A zökkenőmentes engedélyeztetési eljárás egyrészt kivívja az ügyfelek elégedettségét a telepítés során, másrészt növeli annak valószínűségét, hogy ajánlják barátaiknak, családtagjaiknak vagy szomszédaiknak a napenergiára áttérést. Az ajánlások fontos részét képezik a lakóépületekre telepített szolár eszközök értékesítésének, ügyfélhálózatokat hoznak létre, és mérséklik a fejlesztők nem tárgyi eszközökre fordított költségeit, írta az mnnsz.hu.

A kísérleti projekthez három kaliforniai várost és két arizonai közigazgatási egységet választottak ki. Az összes területen átlagosan egy nap alá csökkent a projektek engedélyezésének jóváhagyása. A legnagyobb könnyebbséget az arizonai Tucson észlelhette, ahol a dokumentumok engedélyeztetése átlagosan 24 napot vett igénybe. Az eszköz a hatókörrel bíró hatóságoknak (authorities having jurisdiction, AHJ-k), vagyis a városi és vidéki alkalmazottaknak is könnyebbséget jelent, mivel nem már nem kell tömegesen beáramló dokumentumokat feldolgozniuk a lakóépületek napelemei iránti érdeklődés meredek felfutásával összefüggésben. A szoftvert jóváhagyták a napelemes, fotovoltaikus rendszerekhez és az akkumulátoros energiatárolókhoz is.