Megújuló energiaforrások

Szociális lakások kapnak napelemes rendszereket

Minneapolis külvárosában egy szociális lakásokat biztosító szervezet programot indított, amelynek keretében műszaki segítséget nyújtanak azoknak a lakóépületeket bérbe adó tulajdonosoknak, akik épületeikre napelem panelek telepítését tervezik.

Ezért cserébe az ingatlanok tulajdonosai piaci áron bérbe adják egységeik egy részét a 8. szakasz értelmében a Lakhatási Esély Kuponokra jogosult embereknek. A kezdeményezés célja a regionális szén-dioxid-kibocsátás mérséklése napenergia segítségével, valamint az alacsony jövedelmű emberek lakhatási lehetőségeinek bővítése. A program kezelője a lakhatással és felújítással foglalkozó helyi hatóság (Metropolitan Council Housing and Redevelopment Authority, Metro HRA), amely Minnesotában a Lakhatási Esély Kuponprogram működtetője, írta az mnnsz.hu.

A kísérleti program részeként a Metro HRA összegyűjti egy csoportba az ingatlanok tulajdonosait és napelem fejlesztőkkel kapcsolja össze. Arra számítanak, hogy a napelemekkel foglalkozók kedvező csoportos árat tudnak kínálni a panelek telepítésére. A programot 2021 első negyedévében indítják útjára. A telepítések megkezdésére 2021 novemberét jelölték meg, és ezek egészen 2022 októberéig fognak folytatódni.

A Metro HRA a területen belül kijelöli azt a maroknyi lakást, amelyre már telepítettek napelemet, többek között egy 452 kW-os sorozatot, amelyet 55 városi lakóház, egy közösségi klubház és egy öt emeletes társasház tetején helyeztek el. A szolár fejlesztőket a lakhatásért felelős hatóság minősítési eljárás keretében fogja kiválasztani. Ez azt jelenti, hogy az ingatlantulajdonosok elkerülhetik az esetlegesen elhúzódó, a fejlesztő kiválasztására, munkájuk értékelésére és az árak megtárgyalására irányuló folyamatot.

A Napenergia-a-Kuponokért programhoz (Solar-for-Vouchers Program) partnerségi kapcsolatot alakított ki a Tiszta Energiaforrás Csoportokkal (Clean Energy Resource Team, CERT-ek) az ingyenes technikai segítségnyújtás érdekében. A technikai segítségnyújtás magában fogja foglalni a szolár fejlesztők által adott ajánlatok felülvizsgálat, szem előtt tartva a legkedvezőbb szerződéskötési gyakorlatokat, és a program résztvevőinek annak érdekében nyújtott segítséget, hogy megtalálják az igényeikhez legjobban illeszkedő szerződéseket.

Az alacsony jövedelműeket segítő program szövetségi finanszírozású lakbér támogatást kínál a magánkézben lévő ingatlanok tulajdonosai számára az arra jogosult bérlők képviseletében. A kuponok 120 napig érvényesek, ami azt jelenti, hogy az a személy, aki ezen az időkereten belül nem tud egységet bérelni, elesik a lehetőségtől. A Metro HRA azt közölte, hogy 2019-ben a kuponra jogosultaknak mindössze körülbelül 56%-a tudott ténylegesen bérelni ezen az időkereten belül.

Ahhoz, hogy jogosulttá váljon a szolár kezdeményezésben való részvételre, az ingatlanoknak a helyi közműcéggel, az Xcel Energy-vel kell szerződéssel rendelkezniük; legfeljebb öt emeletesek lehetnek; 5 vagy annál több egységből kell állniuk; szerkezetileg épnek kell lenniük, hogy elbírják a panelek tömegét.

A műszaki segítségnyújtásért cserébe az ingatlantulajdonosok elkötelezik magukat meghatározott számú egység alacsony jövedelmű háztartások számára történő bérbeadására öt éven keresztül. A program résztvevői kötelesek a szolár fejlesztővel megkötött szerződés aláírását követő 12 hónapon belül bérbe adni egy kuponra jogosult számára.