Környezetvédelem

Az okosablakok hozhatják el az energiahatékony épületeket

Okos üvegfóliákkal vonhatják be a jövő épületeit.

Az építőipar és az épületek maguk a legnagyobb szennyezők közé tartoznak. A Német Környezetvédelmi Ügynökség szerint az épületek felelősek az ország széndioxid-kibocsátásának körülbelül 30 százalékáért és az összes energiafogyasztás 35 százalékáért. Különösen problémásak az olyan épületek, amelyeket üveg borít – az irodaházak ilyen szempontból a legkárosabbak a környezetre. Az ilyen épületek nyáron nagyon könnyen felmelegszenek, és ilyenkor intenzíven kell őket hűteni, ami rengeteg elhasznált energiával és kibocsátással jár. Mégis, a redőnyök, árnyékolók és társaik az ilyen épületeknél nem túl népszerűek, hiszen rontják a kilátást, és csökkentik az épület esztétikáját is, írja a techxplore.com.

A német Fraunhofer Szilikátkutató Intézet szakértői most olyan megoldással rukkoltak elő, ami megoldhatja ezt a problémát: napfényre sötétedő okos üvegfóliákkal bevont ablakokat gyártottak, amelyek megtizedelhetik az épületek hűtési költségét. Az ablakoknál elektrokróm és termokróm anyagokat használtak, ami egy átlátszó, de sötétebb réteget jelent az ablakon. Az elektrokróm bevonat egy átlátszó, vezetőképes fólia tulajdonképpen, amit be és ki lehet kapcsolni. Elektromos feszültség hatására ionok és elektronok cserélődnek benne, ami elsötétíti a bevonatot. A termokróm bevonat passzívan működik: amikor elér egy adott hőmérsékletet, visszatükrözi a nap hősugárzását.

Az elektrokróm elemekkel rengeteg mindent lehet érzékelni: a fényerőt és a hőmérsékletet is például, amit aztán elküldenek egy vezérlőrendszernek, ennek segítségével pedig optimálisra lehet állítani az ablak sötétedését. Az üveg felülete fokozatosan elsötétül akkor is, ha a hőmérséklet vagy a fényerő túlságosan megemelkedik. Ez megakadályozza a helyiségek túlmelegedését és csökkenti a légkondicionálás szükségét, ami különösen hasznos a naposabb, melegebb területeken, és azokban az épületekben, ahol sok az üvegfelület. Napsütéses napokon tükröződésmentes felületet is biztosít, felhős időben pedig egész egyszerűen nem sötétedik be, hagyományos ablakként funkcionál.