Megújuló energiaforrások

Hallott már az áramtermelő ablakról?

Átlátszó napelemet hoztak létre a dél-koreai Incshoni Egyetem munkatársai.

Világszerte rengeteg kutató dolgozik azon, hogy a napelemek az élet minél több területén megjelenhessenek. Az egyik izgalmas irány az áttetsző panelek fejlesztése, ezeket ugyanis épületeinkben és járműveinkben is jól alkalmazhatnánk. Szakértők egy csoportja szinte teljesen átlátszó napelemet hozott létre, írta az alternativenergia.hu. A kutatók bíznak benne, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a jövőben a mostaninál többféleképpen hasznosíthatjuk majd a napenergiát otthonainkban. A kereskedelemben elérhető napelemek nem áttetszőek, emiatt csak napelemparkokba és tetőkre szokták telepíteni őket. Az átláthatatlanság oka a félvezető rétegben alkalmazott anyagok színe. A világon több csoport is dolgozik azon, kisebb-nagyobb sikerrel, hogy a való életben is bevethető, áttetsző napelemeket hozzanak létre. A dél-koreai Incshoni Egyetem munkatársai most fontos eredményt érhettek el ezen a területen.

A kutatóknak sikerült megalkotniuk a világ egyik leginkább átlátszó, sima üvegre hasonlító fotovoltaikus celláját. A dél-koreai szakértők elsőként a korábbi vizsgálatok során azonosított potenciális félvezetőket tanulmányozták, választásuk végül a titán-dioxidra és nikkel-oxidra esett. Előbbi már jól ismert a napelemek világában, komoly előnye, hogy nem mérgező, illetve környezetbarát. A nikkel-oxid különlegessége ezzel szemben az, hogy könnyedén előállítható. Mindkét anyag optikai átlátszósága igen magas, ezért rengeteg látható fényt képesek átengedni.

A csapat egy üveg alapra vitte fel a fém-oxid elektródákat, majd erre kerültek rá a félvezetők. Végezetül ezüstből készült nanohuzalok következtek. A kutatók több tesztet is elvégeztek, hogy felmérjék a cella tulajdonságait. A modell hatékonysága egyelőre alacsony, csupán 2,1 százalék, de igen érzékeny, és rossz fényviszonyok között is működik.

A kutatók bíznak benne, hogy idővel jelentős javulást érhetnek el a hatékonyság terén. Doondong Kim és kollégái szerint további finomításokkal rendszerüket az ablakoktól a mobiltelefonokig rengeteg helyen alkalmazhatnák. Azt csak a későbbi eredmények tükrében tudják majd megmondani, hogy a termék valóban életképes-e.