Környezetvédelem

Erre nem számítottunk! Mi lesz az orosz-ukrán háború energetikai hozadéka?

Az európai megújuló energetikai beruházások "profitálhatnak" az orosz-ukrán háborúból állítja a szakértő.

Jun Huang, a Sydney-i Egyetem energetikai szakértője szerint az orosz-ukrán háború kedvezhet a megújuló energiaforrások terjeszkedésének – számol be az EVs & Beyond. A kutató úgy látja, hogy a konfliktus a fosszilis energiahordozóktól való eltávolodásra és a megújulóenergia-importra ösztönözheti az Európai Uniót. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője és a második legjelentősebb nyersolaj-exportőre. A háború kirobbanása és az azt követő szankciók miatt az olaj ára az utóbbi napokban nyolcéves csúcsot ért el. Huang úgy látja, a konfliktus rávilágított Európa energetikai kiszolgáltatottságára. A szakértő szerint a helyzet motivációt jelenthet a régió számára a megújuló termelés lokális fejlesztésére, valamint a megbízható beszállítókra való átállásra – ilyen megbízható partner lehet Ausztrália a zöld hidrogénnel. Noha a fosszilis energiahordozók mennyiségük alapján vonzónak tűnhetnek, sok beszállító sérülékeny régióban fekszik, ami növeli az energetikai instabilitást.

Az EU egyik meghatározó partnere, Ausztrália éppen arra készül, hogy nagy mennyiségű zöld hidrogént tegyen elérhetővé. Ez nemcsak az unió energiabizonytalanságára lehetne válasz, hanem a globális felmelegedés elleni küzdelemhez is hozzájárulhatna. Huang nem zárja ki, hogy az orosz olaj- és gázellátási problémák végül az Európai Unió vegyiparának megújuló forradalmát is eredményezhetik. „Sokan nem ismerik fel, hogy az olajat olyan mindennapi termékek előállítására is használják, amelyeket természetesnek veszünk” – mondta a kutató.

Az olaj többek között olyan termékek gyártásához szükséges, mint amilyen a műanyag, a gyertyaviasz vagy egyes szépségápolási szerek, de az alapanyag a megújuló energetika számára is fontos, hiszen például az organikus napelemek celláihoz is kell. Huang szerint a jelenlegi válság miatt az EU gyorsan leszokhat a fosszilis tüzelőanyagoktól való függéséről. A krízis felgyorsíthatja azt a folyamatot, amely majd elvezet a fenntarthatóbb, a biomasszát nyersanyagként használó vegyipar megszületéséhez.