Környezetvédelem

Az EU új javaslatokat mutatott be a termékek fenntarthatósága és újrafelhasználása érdekében

Az Európai Bizottság javaslatcsomagot terjesztett elő, hogy az Európai Unióban a fenntartható termékek jelentsék a normát, teret nyerjenek a körforgásos üzleti modellek, a fogyasztók pedig tudatosan és tevékenyen tudják segíteni a zöld átállást - közölte a brüsszeli testület szerdán.

A jogszabályjavaslatok célja, hogy az uniós piacon forgalmazott árucikkek szinte kivétel nélkül környezetkímélőbbek, újrahasznosítottak és energiahatékonyabbak legyenek egész életciklusuk folyamán. A javaslatban szereplő termékspecifikus tájékoztatási követelmények biztosítják, hogy a fogyasztók tisztában legyenek vásárlásaik környezeti hatásaival. Minden termék úgynevezett digitális termékútlevéllel rendelkezik majd. Ez megkönnyíti a termékek javítását, illetve újrafeldolgozását, továbbá elősegíti az aggodalomra okot adó anyagok nyomon követését az ellátási láncban. Az uniós bizottság új stratégiát is előterjesztett, amelynek célja, hogy a textiltermékek tartósabbá váljanak, könnyebben lehessen őket javítani, újrafelhasználni és újrahasznosítani. Célja, hogy az egyszezonos darabokat felváltsák a hosszabb időre tervezett textilek, kevesebb legyen a hulladék és visszaszoruljon az eladatlan textiltermékek megsemmisítése. Célja továbbá, hogy az előállítási folyamat során a gyártók teljes mértékben tiszteletben tartsák a munkavállalói jogokat.

Az intézkedések közé tartoznak a textíliákra vonatkozó környezettudatos tervezési követelmények, az egyértelműbb tájékoztatás, a digitális termékútlevél és az EU-ban kötelező, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer. A javaslat intézkedéseket irányoz elő továbbá a mikroműanyagok textiltermékekből történő nem szándékos kibocsátásának kezelésére, a környezetbarát jellegre vonatkozó állítások helytállóságának biztosítására, valamint a körforgásos üzleti modellek, többek között az újrahasználati és javítási szolgáltatások fellendítésére. A gyors divat jelentette probléma megoldásaként a stratégia felszólítja a vállalatokat, hogy csökkentsék éves kollekcióik számát, vállaljanak felelősséget és lépjenek fel a szén- és környezeti lábnyomuk minimalizálása érdekében. Az uniós bizottság végezetül felszólította a tagállamokat, hogy fogadjanak el kedvező adózási intézkedéseket az újrahasználati és javítási ágazat számára – közölték.