Környezetvédelem

Elromlott a háztartási gépe? A város fizeti a megjavítását Bécsben

Az elromlott tárgyak azonnali kidobása környezetvédelmi szempontból rendkívül káros.

Bécs Városa e héttől kezdve 100 euróig átvállalja a javítási költségeket, ezzel ösztönözve a polgárokat, hogy kidobás helyett javíttassák meg inkább elromlott tárgyaikat. Így még a hulladék termelése is csökken.  Szeptember 21-én Bécs Város nagyszabású kampányba kezdett az elromlott háztartási eszközök újrafelhasználása érdekében. Általános jelenség, hogy ha otthon meghibásodik a kenyérpiritó, a hajszárító, vagy a porszívó, sokan azonnal kidobják és újat vesznek.  Ez a gyakorlat környezetszennyező és felesleges hulladékot termel, ráadásul a háztartási gépek sok esetben megjavíthatóak, gyakran olcsóbban is, mint amennyibe egy vadonatúj szerkezet kerülne. A városvezetés is felismerte ezt a problémát, ezért ettől a héttől kezdve 100 euróig átvállalják az elromlott tárgyak javítási költségét az akcióban résztvevő szolgáltatóknál. Ezek között található például szabóság, asztalos, ékszerüzlet és telefonszerviz is. Részvételi kritérium volt, hogy a dolgozók felének javítási feladatokat kell ellátnia, vagy a cégeknek legalább háromféle terméket kell árusítaniuk.

A bécsiek számára a folyamat nagyon egyszerű: a megadott honlapról letöltik az utalványt és azt fizetésnél be tudják váltani. A város a javítási költségek 50 százalékát finanszírozza, maximum 100 euróig. Ha a javítás már nem térül meg, az utalvány a költségbecslésnél felmerült költségek 100 százalékát fedezi, legfeljebb 45 euróig. A program hároméves időtartama alatt folyamatos akciók keretében elérhetők a kuponok. Egy ember egyszerre csak egy javítási utalványt válthat be, de ha az adott akcióban marad még keret, később akár többet is igénybe vehet.

A bon beváltása a vállalkozásoknak is előnyös, mert fellendíti a forgalmat, ami ezekben az időkben különösen fontos. A program egyelőre három évig tart, erre  a főváros 2023-ig 1,6 millió eurót (584 millió forintot) különített el. A kezdeményezés már az első naptól kezdve hatalmas érdeklődést váltott ki a bécsiek körében, rengetegen vitték el máris megjavíttatni elromlott eszközeiket.