Környezetvédelem

Famentes zsaluval az ipari célú fakitermelés ellen

A fenntarthatóság és a környezetkímélő technológiák sokszor olyan helyeken bukkannak fel, ahol nem is számítunk rá. Sokan nem is gondolják, hogy például a famentes zsalu milyen fontos lehet környezetünk védelme szempontjából. Pedig az innovatív műanyag zsalutechnológia nem csak gazdaságos, de az ipari célú fakitermelés visszaszorításában is igen fontos szerepe van.


Az építkezések során használt fazsaluzat csupán egyszer használható, így akár csak egy családi elkészülése során is rengeteg fát pazarolunk. És tényleg, szó szerint pazarlásról van szó, hiszen egy erdő, de akár egyetlen fa növekedése is olyan hosszú ideig tart, hogy ha ilyen léptékben fogyasztjuk, akkor beláthatatlan következményei is lehetnek bolygónk szempontjából. Ezt annak ellenére is érdemes figyelembe venni, ha az erdőgazdálkodás kifejezetten ipari felhasználású fakitermelésre szakosodott részére gondolunk.

Zöld technológiás beruházások

Hazánkban már számos nagy beruházás esetében ismerték fel, és alkalmazták az innovatív famentes zsalutechnológia előnyeit a tudatos beruházók, kivitelezők. Ilyen például a budapesti Duna Pearl lakópark, a soproni Csík Ferenc uszoda vagy a pécsi vásárcsarnok. Természetesen nem csak ilyen hatalmas projektek, de akár egy családi ház, társasház, vagy csak egy medence, tehát gyakorlatilag bármi megépíthető az örökéletű műanyag zsaluhéj segítségével. Mindez csupán a kivitelezőn múlik: alkalmazza-e a gyakorlatilag bárki számára ma már hozzáférhető műanyag zsalutechnológiát.

Elképesztő számok 

Közhely és mindenki számára magától értetődő dolog, hogy az erdők fogyásának megállítása nem csak a bennük lévő élővilág megóvása, de az oxigéntermelés mennyisége miatt is kiemelkedően fontos feladat. De hogyan is néz ki mindez számokban? Az Európai Parlament információi szerint, az EU- ban a világ erdőinek mindössze 5%- a található, összesen 158 millió hektáron. Hazánk az erdőterületek nagysága szempontjából az utolsók között, a 23. helyen kullog. Ennek fő oka az, hogy a trianoni területelcsatolások során az ország erdeinek 85%- a került a határokon túlra, és bár az utóbbi időkben történtek erőfeszítések az erdőterületek növelésére, ezek még sokáig nem lesznek képesek pótolni a korábban kivágott mennyiségeket. A KSH adatai szerint ennek is csupán 1,6%-a volt gazdasági célú telepítés, tehát az adatokból is jól látható, milyen fontos a fakitermelés visszaszorítása, minden iparág szempontjából prioritásként kezelendő feladat.

Innovatív, famentes zsalutechnológia

Hosszabb-rövidebb ideje az építőipari cégek többségének fejlesztési területei között fókuszba került a környezetkímélő építőanyagok fejlesztése. A cégek között a korszerű zsalutechnológiával foglalkozó Meva ezzel a kérdéssel régen foglalkozik: választékában immáron 20 éve szerepel a környezetterhelést csökkentő, számtalanszor újra felhasználható műanyag zsaluhéj. A Meva innovációja tőlünk nyugatabbra már régóta népszerű, de ma már hazánkban is egyre nagyobb iránta az érdeklődés. A 100%-ban famentes, gyakorlatilag örök életű zsalutáblák használata nagymértékben hozzájárul az ipari célú fakitermelés visszaszorításához, és kivitelezői szempontból is jelentős előnyöket hordoz. A könnyen alakítható, formálható anyag ugyanis bármilyen egyedi, bonyolult térbeli szerkezet, íves forma kivitelezéséhez jól használható, legyen szó kisebb volumenű gyors építkezésről, vagy akár hatalmas beruházásokról. Ily módon bárki hozzájárulhat kisebb- nagyobb mertékben az erdőkért folytatott harchoz. A Meva a műanyag zsaluhéj feltalálója és bevezetése óta egyedüli, piacvezető forgalmazója. A cég szakemberei azt is büszkén vallják, hogy a műanyag zsaluhéj több mint 20 éves pályafutása alatt, az érvényes 7 év garanciális idő alatt senki nem élt a reklamáció lehetőségével.

 

 

Információ famentes termékekről: https://shop.meva.hu/hirek/2-valtson-a-legkorszerubb-famentes-zsalutechnologiakra