Környezetvédelem

Kinek kell aggódnia a napelem telepítés stop miatt?

Május elején derült ki, hogy nincs csatlakozási kapacitás itthon az új kereskedelmi célú naperőművek számára.

Május elején derült ki, hogy nincs csatlakozási kapacitás itthon az új kereskedelmi célú naperőművek számára. Május elején bejelentették, hogy nem tudnak itthon új naperőműveket befogadni a hálózatba, a lakosság tagjai közül pedig többen aggodalmukat fejezték ki. Ahogy korábban megírta az alternativenergia.hu, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR) május elején bejelentette, hogy nem érhető el új erőművek építéséhez szabad, pályázati eljárásban kiosztható hálózati csatlakozási kapacitás hazánkban. Ennek értelmében jelenleg nem fogadható be új időjárásfüggő erőművi kapacitás, ami elsősorban a napelemes rendszereket érinti. Ennek fő oka az, hogy a naperőművek számának növekedése egyszerűen nincs összhangban a rendszer infrastruktúrájával és rugalmasságával.

A hír miatt az utóbbi hetekben többen aggodalmukat fejezték ki, sokaknak ugyanis nem volt egyértelmű, hogy mindez miként érinti a lakossági projekteket. Az elmúlt években számtalan háztartásban döntöttek úgy, hogy napelemes beruházással akarják csökkenteni a rezsit és a kibocsátást, a telepítést pedig több állami program is segíti. Ilyen például az a csomag, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást biztosítanak az alacsonyabb jövedelmű háztartásoknak a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokhoz.

A programban elérhető összegből két típusú projekt valósítható meg: tetőre telepített napelemes rendszer kiépítése; vagy napelemes rendszer létesítése fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálásával, villamosenergia-tároló beépítésével és nyílászáró cseréjével. Előbbire legfeljebb 2,9, a másodikra 11,3 millió forint kapható. A pályázat első fordulója már lezárult, a következő kör régiótól függően szeptemberben vagy októberben kezdődik.

Úgy tűnik, a MAVIR híre után több potenciális igénylő is érdeklődött, hogy a naperőmű-stop miként fog hatni a programra, legalábbis erről árulkodik, hogy május közepén egy közlemény jelent meg a pályázati oldalon. Ebben felhívják a figyelmet, hogy a MAVIR május 2-i bejelentése a programot nem befolyásolja, hiszen az intézkedés nem terjed ki a háztartási méretű kiserőművekre – azaz a lakossági napelemekre. A szervezet által ismertetett korlátozás valójában „csak” a kereskedelmi célú új erőműveket érinti, mindez azt jelenti, hogy a pályázóknak, illetve a programtól függetlenül napelem-telepítést fontolgatóknak nem kell izgulniuk.