Megújuló energiaforrások

Milyen engedély kell a napelemek felszereléséhez?

Néhány egyszerű lépésben bemutatjuk milyen engedélyekre van szüksége, ha napelemes rendszert telepítene.

MI IS AZ AZ ENGEDÉLYEZTETÉS?

Az engedélyeztetés az a folyamat, amely lehetővé teszi a szükséges adminisztráció elvégzésével a lakosság és KKV szektor által kialakított 50 kW-nál kisebb napelemes rendszerek által megtermelt áram hálózatra termelését. Fontos tudni, hogy hálózatra kapcsolt napelemes rendszert csak a hálózatot üzemeltető hálózati engedélyes társaság (E.ON, ELMŰ-ÉMÁSZ, Nemzeti Közművek) előzetes jóváhagyásával lehet kialakítani és üzemeltetni. Erre mindenképpen szükség van egy háztartási méretű napelemes rendszerek kialakítása esetén. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az eljárás lefolytatása során az áramszolgáltatók nem ugyanazokat a dokumentumokat kérik. Vagyis bár a folyamat eredménye ugyanaz szolgáltatója válogatja milyen alapvető dokumentációra van szükség. Általánosságban a következő dokumentumokra van/lesz szükség engedélyeztetés esetén:

-fényképek villanyóráról és kismegszakítóról,
-POD szám, szerződés szám,
-nem hiteles tulajdoni lap és térképmásolat,
-tulajdonosi hozzájárulás,
-termelői nyilatkozat,
-meghatalmazás.

A dokumentumok megküldését követően egy műszaki ellenőrzés történik annak érdekében, hogy kiszűrhető legyen minden olyan tényező, ami az engedélyeztetési folyamat és a telepítés gátját jelentheti. Műszaki jóváhagyását követően beadásra kerül a hálózatra csatlakozási igény. Az igény elfogadását követően szolgáltató műszaki gazdasági tájékoztatót küld, majd ez alapján kerül beküldésre a csatlakozási dokumentáció. A csatlakozási dokumentáció a tervrajzot és a műszaki gazdasági tájékoztatót tartalmazza az egyéb dokumentumok mellett. A csatlakozási dokumentum elfogadásaként érkezik meg a jóváhagyás. A telepítés befejeztével az engedélyeztetés utolsó lépése, hogy a rendszer készre jelentésre kerül.

HOGY ÉRDEMES ELJÁRNI NAPELEMES RENDSZER KIALAKÍTÁSA ESETÉN?

Szerencsére a hazai napelemes piacon már olyan komplett szolgáltatásokat nyújtó vállalatok is vannak, mint az EU-Solar Zrt., aki ügyfelei számára biztosítja a támogatást a tervezéstől, az engedélyeztetésen és hitelügyintézésen át egészen a kivitelezésig. Az eljárás lefolytatása érdekében a cég meghatalmazást kér ügyfeleitől, hogy eljárhassanak az adott szolgáltatónál, illetve banknál. A cég intézi az igénybejelentést és segíti a csatlakozási dokumentáció jóváhagyatását is. A teljeskörű ügyintézésben partnereinek csupán annyi teendője van, hogy a megfelelő információkat rendelkezésre bocsájtják munkatársak részére, illetve aláírják a hálózathasználati szerződést a villamosenergia szolgáltatóval.