Környezetvédelem

Azért épít szélfarmot Norvégia, hogy olajfúrókat lásson el árammal

A projekt elég ellentmondásos, mert a létesítmény által megtermelt energiával olaj- és gázfúrókat is el akarnak látni.

Norvégia elkezdte felépíteni a világ legnagyobb lebegő szélfarmját az ország nyugati partjainál – számol be az Interesting Engineering. Ellentmondásos módon a létesítményt részben arra fogják felhasználni, hogy energiával lássák el a térség gáz- és olajtermelését. Az Északi-tengeren a szélsebesség rendkívüli, ezért egyre több szélerőművet telepítenek ide. Tavaly például egy 50 megawattos skót szélfarmot fejeztek be, amely 55 ezer háztartás számára biztosíthat áramot. Nem meglepő módon Norvégia is folytat hasonló projekteket. A Hywind Tampen nevű tengeri létesítmény kapacitása a tervek szerint 88 megawattos lesz. A telephez 11 turbina tartozik majd, melyek mind olyan lebegő betonszerkezeteken lesznek, amelyeket alul rögzítenek egy közös rendszerben. A parkot a parttól 140 kilométerre akarják létrehozni, a turbinák 260-300 méter mély vízben fognak állni. A projekt már javában zajlik, eddig négy turbinát helyeztek ki.

Az energiatermelés előreláthatóan 2022 harmadik negyedévében kezdődik majd, az előállított áram egy részéből a Snorre és a Gullfaks olaj- és gázmezők energiaszükségletét tervezik kielégíteni. A projektben részt vevő egyik vállalat, az Equinor szerint a létesítmény a helyi platformok éves energiaigényének 35 százalékát láthatja el. Mivel a szükséges áramot alapvetően fosszilis energiahordozók révén termelnék meg, a projekttel évente mintegy 200 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást és ezer tonna nitrogén-oxid-emissziót spórolhatnak meg. Az építéshez használt megoldások ráadásul segíthetik a későbbi lebegő szélfarmok létrehozását.

Norvégiában sok területen törekednek a zöld technológia alkalmazására, az elektromos autók használatát tekintve például a világelithez tartozik az ország. Norvégia ugyanakkor a bolygó ötödik legnagyobb olajkinyerője, és a harmadik legjelentősebb földgázexportőre. A szélfarmmal az olaj és gáz feltárása valamivel környezetbarátabb lesz, a projekt ugyanakkor azt mutatja, hogy a skandináv hosszú távon is gondolkozik a fosszilis energiahordozókban.