Megújuló energiaforrások

Fél év villanyszámla nélkül a norvég napelem tulajdonosoknak

A norvég kormány úgy döntött, hogy az év végéig elhalasztja a Plusskundeordningen – Plus Customer – program visszatérítésének csökkentését, amelyet jelenleg a norvég vízügyi és energiaügyi hivatal (Norwegian Water Resources and Energy Directorate) kezel.

A norvég kormány 3,6 milliárd norvég korona (383,5 millió USD ) értékű tervet jelentett be az energiaátállás támogatására, ezen belül jelentős támogatást kapnak a hidrogén és a tiszta energiára épülő technológiák, írta az mnnsz.hu.  A csomag olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek már érvénybe léptek, hogy fenntartsák a Plusskundeordningen szolár visszatérítések programon keresztül biztosított ösztönzéseket, amelyeket a norvég vízügyi és energiaügyi hivatal (Norwegian Water Resources and Energy Directorate, NVE).

A visszatérítések mérséklését most még későbbre, 2021. január 1-jére ütemezték. Az eredetileg 10 000 norvég korona (322.000 Ft) fix összegű visszatérítést április 1-jétől tervezték 7 500 norvég koronára (241.000 Ft) csökkenteni. Ebben az évben azok a háztulajdonosok, akik továbbra is hajlandóak napelemes rendszert telepíteni a tetőre, a rendszer méretétől függetlenül továbbra is 10 000 norvég koronára lesznek jogosultak. Telepített kilowattonként további 1250 norvég koronát igényelhetnek, de legfeljebb 15 kW méretig.

A következő évben végrehajtják a már bejelentett 7 500 norvég koronára csökkentést, míg a kilowattonként hozzáadott összeg változatlan marad. A norvég szabályozások értelmében a legfeljebb 100 lW méretű napelemes rendszerek tulajdonosai számára megengedett, hogy a felesleget az áramszolgáltatók felé értékesítsék.

„Jelenleg a kereskedelmi cégek által kínált legkedvezőbb ár 1,1 norvég korona /kWh, és ha a megtermelt mennyiség meghaladja a felhasznált mennyiséget, akkor a háztulajdonos a többletet tovább görgetheti a következő számlához” – jelezte Andreas E. Thorsheim, a norvég technológiai vállalat, az Otovo vezérigazgatója a pv magazine számára. „Ez azt jelenti, hogy a legtöbb lakóépületre telepített napelemes rendszer tulajdonosának április és október között nem kell áramszámlát fizetnie.”

Norvégia 2019 végére elérte a 120 MW napenergia termelő kapacitást, ez derül ki a norvég napenergia ágazatot képviselő testület, a Solenergiklyngen és a Multiconsult valamint az NVE nevű szervezetek által kiadott adatokból.

Az ország tavaly 51 MW új napelem kapacitással bővült, ebből 2 MW szigetüzemű rendszereket képviselt. Norvégia 2018-ban 23,5 MW napenergia kapacitást telepített, 2017-ben 18 MW, míg 2016-ban11 MW kapacitást. A kereskedelmi és ipari létesítmények 60%-át tették ki Norvégia tavalyi bővítéseinek, míg a lakóépületeken elhelyezett rendszerek a 35%-át.