Környezetvédelem

Sikeres magyar találmány, a napelmes járda

A terméket rengeteg helyen lehet hasznosítani, külön érdekessége, hogy teljesen újrahasznosított anyagokból készült a Platio napelemes elemei.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A magyar Platio Solar cég új napelem modul sorozatot fejlesztett ki monokristályos és polikritályos cellákból, valamint átlátszó és opálos üvegből. A magyarországi székhelyű Platio Solar új napelem modulokat indított útjukra járdaként alkalmazásra Németországban, a legutóbbi müncheni Smarter E kiállításon. „Új keretszerkezeten alapulnak, amely hatásosabb védelmet nyújt az üvegfelületnek” – magyarázta Ruscsák Helga marketing igazgató a pv-magazine-nak. „Felhasználhatók járdákhoz, teraszokhoz, kocsifelhajtókhoz, gyalogjárókhoz, parkokhoz, kerékpárutakhoz, yacht kikötőkhöz és mérsékelt forgalmú utakhoz, valamint egyéb ipari és hálózaton kívüli alkalmazásokhoz is.” A modulok különböző jellemzőkkel kaphatók, hagyományos monokristályos és polikristályos cellákkal, valamint víztiszta vagy opálos üvegekkel. Az összes termék mérete 353 mm x 353 mm x 41 mm, a tömege pedig 6,5 kg.

A polikristályos termékek 156 mm x 156 mm méretű, 18,6%-os hatékonyságú napelem cellákból állnak, névleges teljesítményük 18,2 W. Az üresjárati feszültség 2,66 V, míg a zárlati áram 8,9 A. A monokristályos panelek energiaátalakítási hatékonysága 22,3%, üresjárati feszültségük 2,72 V, és a zárlati áramuk 8,89 A. Ezeket négy, egyenként 158,7 mm x 158,7 mm méretű cellából állítják elő.
A paneleket 10 mm vastagságú, savval maratott mintájú edzett üveg fedi. Kis sűrűségű polietilénen (low-density polyethylene , LDPE), nagy sűrűségű polietilénen (high-density polyethylene, HDPE) és mátrixképző anyagon alapuló polimer kompozitból készült készült kerettel is ellátják ezeket.
„A keret 100%-ban újrahasznosított műanyagból készül” – mondta Ruscsák.

Az összes modul esetében a jármű kerekek általi maximális terhelés modulonként 2 tonna. A gyártó szerint egy maximum 8 tonna tömegű jármű áthaladhat a modulokon. „Termékünkkel nem tervezünk szolár autópályák vagy autóutak építését” – hangsúlyozta Ruscsák. A Platio Solar azt közölte, hogy a napelem cellák élettartama a mechanikai stressznek kitettségük ellenére megegyezik a hagyományos panelekben elhelyezettekével. „E tekintetben több vizsgálatot is lefolytattak a CE tanúsítási folyamat során” – jelezte Ruscsák és megjegyezte, hogy a modulok kisfeszültségű rendszerrel rendelkeznek, ami biztonságossá teszi őket a gyalogos közlekedésre is, írta az mnnsz.hu.