Környezetvédelem

Ez a luxusjacht egy százéves technológiától lesz környezetbarát

A hajó Anton Flettnerner régi találmányának köszönhetően tud haladni.

A katamarán kibocsátását a Flettner-rotoroknak köszönhetően sikerült mérsékelni. Egy új, szénsemleges szuperjacht tervét mutatta be a 3deluxe vállalat – számol be az Interesting Engineering. A FY.01 nevű modell egy százéves technológiának köszönhetően képes kibocsátás nélkül hajózni. A katamarán Flettner-rotorral működik, a megoldást a német Anton Flettner dolgozta ki az 1920-as években. A technológia lényege, hogy a nagy, forgó, függőleges csövek a szélenergiát hasznosítva hajtják a járművet. A Flettner-rotorok a Magnus-hatás nevű jelenségen alapulnak, az utóbbi időkben pedig az új anyagok megjelenésével még hatékonyabbá és életképesebbé váltak. A technológiát manapság főként haszonhajókon használják, de a megoldás egyre inkább beszivárog más területekre is, írja az ökodrive.hu.

Az FY.01 tetején napelemek is találhatóak. Ezek szintén ellátják energiával a rendszert, a fő áramforrást viszont a Flettner-rotorok jelentik. A szélviszonyoktól függően a rendszer által adott energia felülmúlja az ugyanekkora vitorlák által biztosított energiát. A megoldásnak köszönhetően kevesebb energiát fogyaszt a hajó, szén-dioxid-kibocsátása pedig akár 40 százalékkal is mérséklődhet. A jachtba olyan akkumulátorokat is beszereltek, amelyek az energiatermelés hosszabb kimaradása esetén is tudnak áramot biztosítani.

A lenyűgöző energetikai megoldások mellett a hajó kényelmi szempontból is káprázatos. A luxusjachthoz többek között egy átlátszó medence is tartozik, amelyet a hajótestek és orrok közé illesztettek a koncepciórajzban. A medence melletti társalgónál egy tűzrakó is helyet kapott. A fedélzetben üvegházakat alakítottak ki, ezek friss alapanyagokat adhatnak a szomszédos, nyitott látványkonyhának. A lakóhelyek, a nappali, az ebédlő és egy belső kert a jacht középső részén található.

A 3deluxe szerint hajója fontos lépés lehet a teljesen fenntartható ipar irányába. Björn Asmussen, a vállalat tengeri divíziójának vezetője úgy véli, az FY.01 nemcsak jövőbeli tulajdonosának látványos fenntarthatósági és innovációs nyilatkozata lehet, hanem egy olyan iparág számára is fontos, amely a fenntartható hedonista jövő irányába terelné a gondolkodásmódot.