Érdekességek

Befektetés a jövőbe: hogyan lesz fenntartható egy nyugdíj befektetés?

A nyugdíjmegtakarítás a legtöbb fiatal számára elég idegen dolog. Vannak akik még mindig ódzkodnak attól, hogy befektessenek időskori éveikre – pedig lehet nem ártana újragondolniuk. Megéri egyáltalán ebben gondolkodnunk?

Fiatalon még nem igazán érzékeljük az idő múlását, érdemes már ilyenkor gondoskodunk öregkorunkról. Akármilyen jól keresünk, a nyugdíjunk ennek csupán a töredéke lesz. Ráadásul az állami nyugdíjrendszer nem a világ legstabilabb dolgai között szerepel. Ha tehát nem szeretnénk életünk későbbi szakaszaiban a rezsi miatt aggódni, feltétlen megéri tennünk is érte.

Fontos a hozzáállás megváltoztatása

Sajnos nem csak a fiatalok, de még a középkorúak is hajlamosak a mának élni. Ez viszont a későbbiekben számtalan probléma forrása lehet. A probléma abban gyökeredzik, hogy sokan félnek ettől az időszaktól. Valójában viszont kizárólag rajtunk múlik, hogyan éljük meg az időskort. Ha megnézzük például Arnold Schwarzeneggert, akkor egy nyugdíjas fog eszünkbe jutni róla? Nem igazán… Inkább egy idősebb, de energikus, tettre kész személy látunk magunk előtt. Pedig ő már túl van a hetedik X-en. Az idős kor kapcsán sokan a magatehetetlenségre asszociálnak, ez viszont hibás elképzelés. Mindenki nyugdíjba megy egyszer akármilyen fitt is legyen. A nyugdíjas évekre pedig a a legéleterősebb embernek sem mindegy, hogy mennyi pénz érkezik havonta a számlájára. Egyáltalán nem mindegy, hogy a nyugdíjas évek a rezsi számolgatásáról, a csirkefarhát akcióiról vagy pedig üdülésről és kikapcsolódásról szólnak. Egy jó nyugdíjbiztosítás, vagy más konstrukciójú megtakarítás viszont lehetővé teszi, hogy az aktív munkát magunk mögött hagyva valóban élvezzük is az életet. 

A fiatalok jelentős része viszont ódzkodik még a nyugdíjas évek gondolatától is. Ilyenkor még szinte elpusztíthatatlannak érezzük magunk, és úgy gondoljunk miénk a világ. Ez egy hatalmas hibának számít, hiszen nem tudhatjuk idősebb korban mi vár ránk. Előbb utóbb pedig mindannyian megöregszünk. Az olyan nyugdíjmegtakarítási típusok, mint az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás vagy a nyugdíj takarékszámla viszont nagy segítségünkre lehet abban, hogy minőségi életet élhessünk a későbbiekben is. Ez akkor is nagy anyagi stabilitást ad, ha bármilyen egészségügyi, vagy életmódbéli változás ér minket, például rokkantsági nyugdíjra szorulunk.

A megtakarítás elkezdéséhez viszont az első lépés a különféle szociális dogmák levetkőzése. A nyugdíjkorhatárt elérni nem egyenlő azzal, hogy képtelenek vagyunk gondoskodni magunkról vagy élvezni az életet. Azok a nyugdíjasok, akik befektettek az egészségükbe fiatalon, most aktívan sportolnak és élvezik a pihenésüket. A nyugdíj befektetésekkel sincs ez másképp. Akik gondoskodnak a nyugdíjukról, azok számára nem jelent majd szenvedést az időskor. Sok kisnyugdíjasnak a rezsi kifizetése és az alapvető élelmiszerek megvásárlása is gondot okoz. Miért tartoznál közéjük, ha nem muszáj? A legfontosabb dolog tehát megszabadulnunk attól a felfogástól, hogy a nyugdíjkorhatár elérésével vége az életünknek. 

A legfontosabb a fenntarthatóság

Több szempontot is érdemes fejben tartani nyugdíjbiztosítás kötés előtt. Ha túltettük magunkat a nyugdíjas évek gondolatától való rettegésen, akkor érdemes alaposan górcső alá vennünk a témát. Nagyon csábító lehet, hogy a befizetésre szánt összegből elmenjünk mondjuk nyaralni, azonban ez elég nagy butaság lenne. A nyugdíj befektetéseket kínáló szervezetek ezzel tökéletesen tisztában vannak. Éppen ezért a legtöbb nyugdíj megtakarítás esetében az első években nem igazán éri meg kivenni a pénzünk – azaz felmondani a befektetést. Azonban nem csak erre gondoltak a különféle csomagok összeállításakor. Számtalan akcióval és különleges ajánlattal igyekeznek motiválni azokat a fiatalokat, akik számára valóban fontos a jövőjük.

A fenntarthatóság alapja – a megfelelő költségvetés

A lakosság jelentése nem igazán készít költségvetést a kiadásairól. Pedig ha megfelelő módon akarunk gazdálkodni a pénzünkkel ez elengedhetetlen. Meg kell határoznunk, hogy jövedelmünkből mennyi pénzt szánunk elkölteni és mire, valamint mekkora összeget szeretnénk megtakarítani belőle. A megtakarításunk irányulhat egy tanfolyam elvégzésének költségeire, egy új autóra vagy épp nyugdíjbiztosításra is. Ha képtelenek vagyunk kiadásaink módszeresen nyomon követni, akkor valóban nehezebb lehet egy nyugdíj befektetés fizetése is. Már pedig ha szeretnénk előre haladni az életben, akkor ezen változtatnunk kell. Érdemes átgondolni tehát hol szeretnénk tartani X év múlva. Az anyagi helyzetünk ugyanis jelentősen befolyásolják a terveinket is. Ha családot tervezünk gondolnunk kell arra, hogy egy gyermek születése jóval több kiadást eredményez majd. Ugyanígy ha egy új autót szeretnénk vásárolni, úgy a havi kiadásainkba be kell kalkulálnunk ennek költségeit is. Ha előre tervezünk és figyelembe vesszük a jövőbeli rendszeres kiadásaink is, biztosan találunk majd számunkra optimális konstrukciót. Fizetés szempontjából például választhatunk havi, éves vagy akár fél- és negyedéves biztosítást is – ez csupán tőlünk függ. A hosszú távú nyugdíjbiztosítások viszont lehetővé teszik, hogy változtassunk a befizetési összegen.

Persze itt is akad egy fizetési határ, ami alá nem mehetünk. Viszont ha úgy érezzük bármikor növelhetünk ezen az összegen az adott életkörülményeinkhez igazítva azt. Miután ezeket tisztáztuk – illetve azt, hogy melyik biztosítóval szeretnénk szerződni – érdemes megfigyelni mennyire tudunk takarékoskodni. Ha nem sűrűn fordul elő velünk, hogy túlköltekezünk, akkor ehhez mérten érdemes nyugdíjbiztosítást is választanunk. Amennyiben viszont gyakran megesik velünk, hogy túlköltekezünk, érdemes rugalmasabb megoldást keresni. A biztosítók által kínált megtakarítási alapok ugyanis számtalan különféle formában elérhetőek. Ennek kapcsán a legjobb döntés, ha felkeresünk egy nyugdíjbiztosítási tanácsadót. Egy ilyen szakember segítségével sokkal valószínűbb, hogy a számunkra ideális konstrukciót választjuk majd. 

A megfelelő konstrukció megtalálása

Ahogyan azt említettük korábban, nyugdíjbiztosításból többféle létezik. Alapvetően három fő kategóriába sorolhatóak: önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás és nyugdíj előtakarékossági számla. Ezeket nevezhetjük nyugdíjbiztosításoknak is gyűjtőnevén, ám tudni kell hogy mindegyik kicsit más kínál, más módon és más hozamokkal. Az viszont közös, hogy mind stabil tőkehátterű biztosítási cégeknél vagy bankoknál lévő konstrukciók. Az állami nyugdíjtakarékkal ellentétben pedig jelentős megtakarítási összeget kínálnak számunkra időskorunkra. Rendkívül széles kínálatból válogathatunk ezen a téren. Meghatározhatjuk a nyugdíjbiztosítás típusát és a fizetési kötelezettség módját is. A legismertebbek ezek közül a garantált hozamú biztosítások, valamint a klasszikus önkéntes nyugdíjpénztárak. Ezek tipikusan alacsony kockázatú biztosítások és befektetések, amelyek a szerződés lejártával garantáltan fizetnek. Egyes esetekben még azt is előre lehet tudni ez mennyit jelent.

Viszont léteznek más konstrukciók is. Szintén nagyon népszerűek a 2014 óta indult befektetési alaphoz kötött változatok. Itt már jóval magasabb lehet a hozam értéke. Természetesen ez attól függ, hogy milyen befektetési egységhez kötjük a biztosításunkat. Arról, hogy ebből milyen típusok léteznek, a szakemberek fognak minket részletesen tájékoztatni. Nem kell tehát attól tartanunk, hogy elveszünk a biztosítások világában – ugyanis az nem követel tőlünk kiterjedt ismereteket. Épp elég, ha a saját költségvetésünkkel tisztában vagyunk: tehát tudjuk mennyi a jövedelmünk, mennyit szánnánk nyugdíjalap befizetésére és milyen fizetési időszak a legmegfelelőbb számunkra. Minden másban az adott biztosító kompetens szakemberei segítenek majd. Amire viszont megéri odafigyelnünk, hogy a megfelelő biztosítóhoz, illetve befektetéshez forduljunk ezzel. Éppen ezért érdemes több biztosító vagy bank ajánlatait is fontolóra vennünk, mielőtt bármibe beleugranánk. Így garantáltan a számunkra legjobb megoldást választjuk majd, és a későbbiekben nem fogjuk megbánni. Ha így teszünk, akkor biztosan kifizető lesz majd a nyugdíjbiztosítás számunkra – ezáltal pedig önfeledten élvezhetjük az időskort a munka világától visszavonulva.

 

 

Kép: rawpixel.com

Partner cikk