Megújuló energiaforrások

A francia elnök az energiaszolgáltatókról a kisvállalkozók szerződéseinek újratárgyalását kérte

Emmanuel Macron felszólította csütörtökön az energiaszolgáltatókat, hogy "tárgyalják újra a túlzó szerződéseket" minden kisvállalkozóval.

A francia államfő szerint a cégek kétharmada bajban van a megemelkedett energiaárak miatt, ezért az állam támogatni fogja őket. A pékségek és cukrászdák képviselőinek Vízkereszt alkalmából az elnöki hivatalban rendezett ünnepségen a köztársasági elnök bejelentette, hogy az energiaszolgáltatóknak minden olyan kisvállalkozóval újra kell tárgyalniuk a szerződésüket, akik 280 euró/megawattóránál többet fizetnek. A referenciaárat az energiaszabályozó bizottság állapította meg. “Egyes kisvállalatok szerződése megötszöröződött, sőt megtízszereződött” – hangsúlyozta az államfő, aki “visszaélésnek” minősítette az ilyen mértékű áremeléseket, az energiaszolgáltatók profitjait pedig túlzónak nevezte.

“Önökhöz hasonlóan nekem is elegem van az olyan emberekből, akik a válságot kihasználva túlzó profitra tesznek szert” – fogalmazott az államfő. Emmanuel Macron szerint a francia kisvállalkozók kétharmadának vannak gondjai az energiaszámláik kifizetésével. “Támogatnunk kell őket” – mondta az elnök, aki ígértet tett arra, hogy nem kizárólag a pékek, hanem minden kézműves szakma számíthat állami segítségre. Külön kiemelte a henteseket. A kormány 2023-ban meghosszabbította a lakossági energiaárakra másfél évvel ezelőtt bevezetett árplafont, és 15 százalékban maximálta a villamos energia és a gáz árának emelkedését. Az intézkedést az elnöki hivatal tájékoztatása szerint kiterjesztik a kisvállalkozókra is.

Az egyre erősödő elégedetlenség miatt Élisabeth Borne miniszterelnök kedden már bejelentette, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k), beleértve a pékségeket is, halasztást kapnak a járulékok és adók befizetésére annak érdekében, hogy fizetőképesek maradjanak, valamint a számláik kifizetését is elhalaszthatják. A kormányzat azt is jelezte, hogy amennyiben a pékek túlzónak ítélik meg az energiaáraik emelkedését, azonnal és büntetés nélkül felmondhatják a szerződésüket a jelenlegi szolgáltatójukkal, és újat választhatnak. Ezt a “rendkívüli” intézkedést a szolgáltatók külön-külön fogják elbírálni abban az esetben, ha az energiaárak emelkedése csődhelyzettel fenyeget egy vállalkozást.