Megújuló energiaforrások

Napelemtornyokat kezdett építeni egy kanadai cég

Extrém vihar csapott le a kanadai cég által fejlesztett napelemes toronyra, mégsem keletkezett benne kár.

Az alternatív erőforrások kiaknázása az elmúlt időszakban elképesztő fejlődést tapasztalt, ez különösen igaz a napelemes technológiákra. A felhasználás sokféleségéből adódóan ma már a fotovoltaikus rendszerek számos alakot ölthetnek, akár a házakban és egyéb épületekben, például a falakon is helyet kaphatnak. Az alkalmazásnak ugyanakkor gátat szabhatnak az extrém körülmények, a szélsőséges időjárás például sok esetben nehezíti a rendszerek működését. Persze ezen a téren is egyre több az előrelépés, a napelemek sorra hódítják meg a legmeglepőbb helyeket, amire szükség is van, hiszen áramkimaradás esetén éppen ezek az ellenálló egységek nyújthatnak segítséget egy-egy közösségnek.

Kép: Three Sixty Solar

A Three Sixty Solar kanadai kereskedelmi és közüzemi szintű napelem-fejlesztő a héten mutatta be egy részletes leírásban legújabb projektjét – számol be a PV Magazine. A vállalat egy olyan, több mint 36 méter magasra építhető napelemes tornyot hozott létre, amely képes ellenállni az 1-es kategóriájú hurrikánok szeleinek, amelyek akár 120-153 kilométer per órásak is lehetnek. A publikációban a cég a napelemtorony kezdeti 16 hónapos működésének hátterét mutatja be, az eredmények alapján a fejlesztés kereskedelmi szempontból életképesnek bizonyult.

A brit columbiai székhelyű vállalat szerint korai fázisú tornyai akár 250 kilowatt tiszta energiát is képesek előállítani, a jövőbeli tornyok azonban több megawattos teljesítménnyel lesznek telepíthetőek. A Three Sixty Solar 2021 októberében indította el a Solar Tower kísérleti projektjét, a cég állítása szerint a telepítés mindössze öt munkanap alatt történt meg. A rögzítőelemek kezeléséhez kanalas emelődarura volt szükség.

2021 novemberében egy kora őszi vihar keretében erős szelek és több napon át tartó esőzés csapott le a térségre, a fejlesztő szerint ugyanakkor a szélsőséges körülmények dacára sem esett kár a rendszerben. A vizsgálatok alapján a panelek és a torony szerkezete is sértetlen maradt.

A közeli brit columbiai Kelowna közösségben ezen időszak alatt sokan áram nélkül maradtak, néhány napra még a helyi iskolákat is bezárták. Ez is bizonyítja, hogy a Solar Towerhez hasonló fejlesztések mekkora segítséget jelenthetnek a katasztrófa sújtotta területeken.