Környezetvédelem

A kormány bejelentése az ingyen napelemes pályázatról – részletek

A háztartási naperőműves pályázaton nyertes családok könnyebben megvalósíthatják beruházásaikat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Beruházásaik könnyebb megvalósítása érdekében elszámolási és beszámolási kötelezettségeik nagy része alól mentesülnek a háztartási naperőműves pályázaton nyertes családok. Az adminisztrációs terhek érdemi csökkentése mellett az eddigi három-öt helyett egyetlenként megmaradó mérföldkövet 20-26 hónap alatt kell elérni. A módosított felhívásban megjelent változtatások automatikusan érvényesülnek, a pályázóknak az egyszerűsített elszámolási rendszerre való átállásban nincs teendőjük. A lakossági napelemes fejlesztéseket támogató kiírás a magyar Helyreállítási Terv része. A kormány már jóval a Terv hivatalos elfogadása előtt meghirdette a pályázatot a hazai költségvetés kötelezettségvállalása mellett. Az első ütem keretének megemelésével minden jogosult benyújtó elnyerte a megpályázott forrást, összesen mintegy 35 ezer beruházás támogatása vált lehetővé.

A tavaly megszületett döntések nyomán az év elejétől megindultak az utalások is. Mostanáig több mint
12 ezer előlegigényre összesen több mint 22 milliárd forintot fizettek ki. A családok és a kivitelezők adminisztrációs terheinek mérséklése érdekében jelentősen egyszerűsödnek az elszámolási kötelezettségek, így gördülékenyebbé válik az előrehaladás, és gyorsulnak a kifizetések. A könnyítések tervezetten 2023. július 15-én lépnek hatályba, amelyek részeként egyetlen mérföldkövet kell csak teljesíteni a napelemes rendszer telepítésére irányuló projekteknél 20, míg komplex beruházások esetén 26 hónap alatt. Megszűnik a számla benyújtásra vonatkozó kötelezettség, a fejlesztés megvalósulását, a számlák és szerződések meglétét ehelyett fotódokumentáció alapján és helyszíni ellenőrzéseken kérik számon. A továbbiakban kötelező jelleggel kizárólag a záró elszámolást és beszámolót kell benyújtani. A kivitelező egy-egy beruházási elem elkészülte után is kezdeményezhet kifizetést, ha szükségesnek tartja.

A módosított pályázati felhívás már elérhető a https://napelem.palyazat.gov.hu oldalon. Az egyszerűsítés miatt a pályázóknak új feladatuk nem keletkezik. A hatékony átállás érdekében a korábban beérkezett, kizárólag mérföldkövek változtatására irányuló módosítási igényeket jóváhagyás nélkül lezárják. A könnyített feltételek teljes körű bevezetéséig elszámolást, beszámolót átmenetileg nem fogad a rendszer. Az elért kifizetési ütem fenntartása érdekében az előlegigények mielőbbi benyújtását javasolja a kiíró, eddig ez az összes nyertes pályázat fele esetében történt meg. A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta energiaválságban mindent megtesz az ellátásbiztonság megőrzéséért és a lakossági energiaárak alacsonyan tartásáért.