Környezetvédelem

Hatalmas áttörést hozhat az automatizált napelemek telepítése

A Terafab jelentősen megkönnyíti az ipari méretű napelemes beruházásokat.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az amerikai Terabase egy új, helyszíni digitális irányító központtal, telepítőrobotokkal, helyszíni szerelősorral és digitális ikerszoftverrel működő, automatizált, közüzemi méretű napelemes telepítő rendszert indít el – számol be az alternativenergia.hu. A Terafabot célja a termelékenység növelése és az építési költségek csökkentése. A vállalat egy, a kaliforniai Woodlandben található gyár megnyitását is bejelentette, a létesítmény jelenleg az első gigawattos Terafab összeszerelősort készíti, amely évente több mint 10 gigawatt Terafab gyártására lesz képes.  A Terabase szerint új rendszere megduplázza a termelékenységet a hagyományos közüzemi telepítési módszerekhez képest. A rendszer nagy áteresztőképességű, és a hét minden napján, a nap 24 órájában működik, ami lehetővé teszi a gyors felfutást és a nagyobb napelemes telepítési sebességet, jelentősen mérsékelve a projektek megvalósításának idejét. „Tavaly sikeresen teszteltük a Terafabot a terepen, egy 400 megawattos texasi létesítmény 10 megawattnyi telepítésénél” – mondta Matt Campbell, a Terabase vezérigazgatója és társalapítója.

A Terabase az Intersect Power fejlesztő céggel, a Signal Energy mérnöki, beszerzési és kivitelezési vállalttal, a NEXtracker nyomkövető hardverszolgáltatóval, valamint a First Solar napelemgyártóval működött együtt a Terafab-üzem kifejlesztésében. „A Terabase-szel való partnerségünk nemcsak a következő generációs, 7-es sorozatú napelem-moduljainkhoz nyújt fejlett telepítési technológiát, hanem a felelős napenergia-fejlesztésről alkotott elképzelésünkkel összhangban zárt láncú csomagolási újrahasznosítási rendszert is lehetővé tesz” – nyilatkozta Nick Strevel, a First Solar alelnöke.

A Terafab a tervek szerint 2023 harmadik negyedévétől kezdődően kerül kereskedelmi forgalomba. A Terabase szerint az automatizált telepítési rendszer csökkenti a közüzemi napenergia-projektek áramköltségét, emellett skálázható, moduláris felépítésű, gyorsan sokszorosítható, illetve telepíthető. A rendszer a munkásokra leselkedő veszélyeket is mérsékli az automatizálás, valamint egy klimatizált összeszerelő sor révén. Ez kiküszöböli a nehéz napelemek és acélszerkezetek gyakran zord időjárási körülmények között történő emelésének szükségességét.