Környezetvédelem

Átadták Miskolc új hulladékválogató üzemét

Átadták Miskolc több mint négy milliárd forintból épült új, nagy kapacitású szelektív hulladékválogató üzemét, melyhez korszerű hulladékátrakó állomást is létesítettek - tájékoztatta az MTI-t a megyei jogú város csütörtökön.

A tájékoztatás szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye négy nagy hulladékgazdálkodási önkormányzati társulása – a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, az Abaúj-Zempléni Szilárdhulladék Gazdálkodási Önkormányzati Társulás, a Hernád Völgye és Térsége Szilárdhulladékkezelési Önkormányzati Társulás, illetve a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás – közösen pályázott, megalakítva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Konzorciumot. A projekt célja az volt, hogy területi optimalizációval teljesítsék az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben előírtakat.

Közölték, a hatékonyabb működés érdekében épült meg az új szelektívhulladékválogató-csarnok és a kiszolgáló infrastruktúra a már működő hulladékgazdálkodási központ közelében, amelynek tulajdonosai a vármegyei hulladékgazdálkodási konzorciumot alkotó társulások. A közlemény szerint egy évi tizenötezer tonna szelektív hulladék feldolgozására képes válogató üzem létesült, továbbá felújították a várost és vonzáskörzetét kiszolgáló átrakóállomást is. A cél az volt, hogy a hulladékgyűjtési rendszereket korszerű, nagyobb kapacitással bíró létesítmények szolgálják ki. A hulladékválogató modern, teljesen gépiesített technológiai sorral rendelkezik, a hulladékok anyag és szín szerinti szétválogatását ballisztikus, mágneses és örvényáramú, illetve optikai leválasztók végzik. Kialakítottak továbbá egy utóválogató kabint és a hulladék tömörítését elvégző bálagépet is. Ez a megoldás hatékonyabbá teszi a szelektív hulladék válogatását, mert a munka jelentős részét gépek végzik. Emberi munkára szinte csak a feldolgozási sor végén van szükség, a tisztaság ellenőrzése és biztosítása miatt – közölték.

Az átrakóállomás korszerűsítésével létrejött egy új, duplagarattal rendelkező létesítmény, amely a járművek ürítéskori várakozási idejét csökkenti, továbbá új préskonténereket is beszereztek. A kivitelezési munkálatokat a Mento Környezetkultúra Kft. és a Közgép Zrt. végezte, a létesítmények jelenleg próbaüzemi körülmények között működnek. Július elsejétől az üzemeltetési tevékenységet a MiReHu Nonprofit Kft.  látja el. A vármegyei hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztését szolgáló KEHOP projekt 4.066 milliárd forint támogatási összegből valósult meg – közölték.